VIDEO ZF Live. Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: Toate băncile vor majora avansul la credite dacă legea dării în plată se aplică. Avansul poate ajunge la 50%

Autor: Roxana Rosu 01.02.2016
Toate băncile vor majora avansul la creditele imo­bi­liare în cazul în care le­gea dării în plată va fi apli­ca­tă, dar efec­tele nu se vor limita la acest nivel, ci vor fi vi­zibile şi în evoluţia ascendentă a mar­jelor, dar şi în in­dustria con­struc­ţi­ilor şi serviciile conexe, este de păre­re Anca Bidian, CEO al broke­rului Kiwi Finance.
 
„Dobânzile la credite sunt pe trend descrescător de câţiva ani, nu credeam că vor ajunge aşa jos. Aşa că ne-am gân­dit: «De ce să ne fie bine, când poa­te să ne fie rău?» şi am făcut legea dării în plată“, a spus Anca Bidian la ZF Live.
 
În opinia ei, măsura adoptată zilele trecute de Raif­feisen Bank, care a majorat avansul la 35% la cre­ditele în lei şi 40% în euro, va fi preluată şi de alte bănci, în condiţiile în care această lege face imposibilă cal­cularea riscului viitor asumat la acordarea unui îm­pru­mut. „Ca bancă, nu mai ai niciun fel de predic­tibi­lita­te să calculezi riscul viitor. Deci vor include necu­noscuta în costul creditului“. De asemenea, băncile vor ma­jora şi marjele dobânzii, ceea ce va duce la creşterea substanţială a costului creditului.
 
Din analizele realizate de Kiwi Fi­nance pe portofoliul de clienţi din 2015, jumătate nu ar mai putea aplica pentru credit pe noile condiţii, iar din cealaltă jumătate nu este foarte clar câţi s-ar mai califica, ţinând cont de toate costurile implicate de un împrumut.
 
„Vor fi probabil bănci care vor duce avansul la 30%, altele la 40%, până la 50%.“
 
Anca Bidian atrage atenţia că din­tot­deauna cel mai important criteriu pen­tru clienţi a fost avansul, nu do­bânda, ei optând pentru o bancă sau alta în funcţie de suma care li se oferă pentru achiziţia casei. „Oamenii întâi vor să ştie cât primesc, apoi cât e avan­sul şi abia după vin celelalte costuri. Clienţii aleg mereu avansul mai mic, chiar dacă per total costul creditului este mai mare“.
 
În replică la mesajul iniţiatorului le­gii dării în plată, senatorul PNL Daniel Zamfir, care spune că şantajul băn­cilor nu va funcţiona pentru că oa­menii pot trăi fără credite, dar băncile nu, Anca Bidian spune că putem trăi fără multe lucruri, dar este vorba de con­fortul vieţii până la urmă.
 
„Jumătate din populaţie stă în 2 mp. Este vorba de confortul vieţii. Există şi varianta de a strange bani 20-30 de ani şi apoi să-ţi iei casă. Se poate şi aşa, dacă asta se vrea“.
 
Pe lângă reducerea creditării, o astfel de lege ar afecta industria construcţiilor şi multe sectoare conexe.
 
Pe de altă parte, la nivelul pieţei în ansamblu, marea bătălie se dă pe zona creditelor de consum, unde dobânzile sunt de 8-10%, neexistând semnale că marjele ar urma să mai scadă. În general, clienţii vin la broker sau la bancă cu o rată maximă pe care o pot acoperi, circa 400 lei la un venit de 2.000 lei pe lună.
 
În schimb, în cazul creditelor imobiliare, clienţii au o atitudine inversă, întâi stabilesc preţul maxim pe care l-ar da pe un apartament, zona, şi apoi se gândesc la rată. „Reperul lor este preţul casei, dictat de imobiliare, de facilitatea de revânzare sau de randamentul pentru investiţii, pentru chirii“.
 
O tendinţă foarte clară în ultimul an a fost creşterea numărului de credite pentru achiziţia de apartamente ca investiţie, în condiţiile în care rata la bancă este mai mică decât chiria, pe orice tip de imobil. Astfel, la o chirie de 300 euro şi o rată de 200-250 euro, investiţia se amortizează în 10-12 ani.
 
„E o opţiune foarte interesantă de investiţii. Mă aştept ca această tendinţă să continue. Unii iau 3-4 case pentru investiţii“.
 
Kiwi Finance a observat o creştere constantă a numărului clienţilor cu venituri în străinătate, care iau credite de la băncile din România şi cumpără locuinţe pe piaţa locală. E vorba de câteva zeci de clienţi pe lună, nu doar români plecaţi, ci şi străini, din Europa, Canada sau SUA. Aceştia preferă apartamente cu 2-3 camere, în limita a 50-60.000 euro, în zone rezidenţiale foarte bune, care să permită o eventuală vânzare rapidă.
 
Timpul de răspuns pentru obţinerea unui credit imobiliar, când clientul are toate actele, este de mai puţin de o lună, în timp ce pe împrumuturile de consum se reduce la 1-2 zile.
 
Kiwi Finance, cea mai mare companie locală de brokeraj de credite, a intermediate în 2015 credite în valoare de 410 mil. lei (echivalentul a 90 mil. euro), în creştere cu 37% faţă de nivelul din 2014, potrivit datelor furnizate de companie. Dintre acestea, 60% au fost intermedieri pe zona de credite imobiliare, 25% pe consum şi 10% credite pentru IMM.