Ideea venitului minim garantat câştigă teren în economiile dezvoltate

Autor: CătăIina Apostoiu 01.02.2016
După Elveţia şi Finlanda, şi Quebecul propune un venit minim garantat. Philippe Couillard, premierul provinciei canadiene, doreşte să introducă un venit minim garantat pentru toţi cetăţenii, iar cel care se va ocupa de punerea în practică a acestei idei este Francois Blais, profesor universitar care militează de 15 ani pentru introducerea acestui tip de venit, scrie Le Figaro.

Blais susţine înlocuirea diverselor ajutoare sociale acordate canadienilor cu un venit minim anual garantat şi necon­diţionat pentru toţi cetăţenii. Partidul de stânga doreşte alocarea a 12.600 de dolari canadieni pe an (685 de euro pe lună). Guvernul nu a avansat nicio cifră.

Francois Blais a precizat totuşi că această reformă nu va fi realizată peste noapte.

Elveţia este prima ţară care urmează să voteze cu privire la o propunere similară, de introducere a unui venit minim garantat. Acesta ar urma să se ridice la 2.500 de franci elveţieni (2.250 de euro) pe lună indiferent dacă cetăţenii elveţieni sunt angajaţi sau nu, potrivit The Independent.

Dacă planurile se vor materializa, Elveţia va deveni prima ţară din lume care va introduce un astfel de venit lunar. Votul va avea loc în luna iunie. Propunerea s-a bazat pe un sondaj care indică faptul că majoritatea cetăţenilor elveţieni ar lucra în continuare sau ar continua să-şi caute un loc de muncă chiar dacă ar beneficia de un venit garantat.

Finlanda, la rândul său, anunţa la sfârşitul anului trecut, că in­tenţionează să înlocuiască toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat de 800 de euro pe lună, neimpozabil, care să fie plătit tututor cetăţenilor indiferent de veniturile acestora, scopul măsurii fiind de a încuraja oamenii fără locuri de muncă să accepte şi slujbe temporare.

„Pentru mine, venitul minim înseamnă simplificarea sistemului de asigurări sociale“, a declarat premierul finlandez Juha Sipila.

Venitul minim garantat va costa Finlanda circa 46,7 miliarde de euro pe an dacă va fi implementat integral.

Instituţia Finlandeză pentru Asigurări Sociale (Kela) urmează să propună oficial proiectul în noiembrie 2016.

Şomajul din Finlanda se află la un nivel record, iar venitul minim ar avea rolul să încurajeze mai mulţi oameni să muncească, consideră Instituţia Finlandeză pentru Asigurări Sociale, autoarea propunerii.

Şi autorităţile oraşului olandez Utrecht intenţionează să introducă un venit minim, dar numai pentru beneficiarii de ajutoare sociale.