Afacerea cu ovine nu mai merge: „Dacă găsesc să o vând, o vând mâine“

Autor: Roana Rotaru 01.02.2016

România ocupă locul 4 în Europa la numărul de oi, după Turcia, Marea Britanie şi Spania – potrivit ulti­melor date ale Eurostat – dar crescătorii au început să se plângă: afacerile nu mai merg, subvenţia s-a redus, preţul cărnii, al produselor din lapte şi al lânii a scăzut, hrana pentru animale s-a scumpit, iar afacerile sunt la limită.

„Afacerea cu ovine a fost rentabilă, acum supra­vie­ţuim. Acum 5 ani de zile am dat berbecuţul în viu cu

10 lei kilogramul, acum trei ani am dat cu 8,5 lei şi acum îl dau cu 6 lei /kg. Re­uşim să ne scoatem chel­tuielile, nu suntem fa­li­mentari, dar nici profit mare nu avem. Sunt per­soane care au vândut cu 5 lei kilo­gra­mul, ăla e fali­ment curat“, spune Liviu Bol­dan, un fermier din Satu-Ma­re, proprietar a 5.000 de ca­pete de ovine pe care le cre­şte pentru comer­cia­li­zarea mieilor în Siria.

Dacă în anii precedenţi afacerile cu ovine generau o marjă de profit de 20-30%, acum ciobanii luptă să-şi scoată cheltuielile.

Preţul mielului aproape că s-a înjumătăţit, ajungând la 6 lei/kg în viu, preţul porumbului a crescut la începutul anului faţă de 2015, subvenţiile se lasă aş­teptate, iar cererea pe piaţă a scăzut atât în ţară, cât şi la export.