Şeful BCR: Piaţa creditului se va restrânge inevitabil din cauza legii dării în plată. Trebuie să ne protejăm acţionarii şi deponenţii

Autor: Cristian Hostiuc 01.02.2016

Sergiu Manea, preşedintele BCR, cea mai mare bancă locală, susţine că restrângerea pieţei creditului devine inevitabilă dacă legea dării în plată intră în vigoare inclusiv cu noile amendamente propuse de iniţiatorul legii, Daniel Zamfir.

„Sunt realmente alarmat de această versiune şi mai radicalizată care va genera fără doar şi poate o restrângere generală a pieţei creditului şi a intermedierii financiare într-un moment când România are nevoie fundamentală de a importa capital (şi nu mărfuri) pentru a putea finanţa nevoile fondului locativ, infrastructurii şi sectorului productiv“, spune el într-o opinie pentru ZF. Aceasta este cea mai importantă declaraţie făcută de BCR pe această temă. Fără să o spună într-un mod direct, BCR, cel mai mare creditor de pe piaţa creditelor imobiliare pentru persoane fizice, anunţă că pregăteşte înăsprirea condiţiilor de creditare sau scoaterea unor produse de creditare pentru piaţa imobiliară din oferta băncii. Săptămâna trecută, Raiffeisen a fost prima bancă care a decis să mărească avansul pentru produsul imobiliar Casa Ta de la 15% la 35% la lei şi de la 25% la 40% la euro. Sunt şi alte bănci care pregătesc înăsprirea condiţiilor de creditare sau scoaterea unor produse din ofertă, cum este cazul Alpha Bank, care a scos de pe site oferta Prima casă.

Legea dării în plată presupune că în orice moment un debitor poate preda băncii cheile casei fără să mai fie urmărit pentru suma rămasă de plată în cadrul creditului.