​JLL: România revine pe harta investitorilor imobiliari pe măsură ce randamentele se stabilizează la 9% pe sectorul industrial

Autor: Bogdan Alecu 01.02.2016

Condiţiile de finanţare deşi îmbunătăţite, sunt încă mai puţin atractive comparativ cu alte pieţe, astfel că România va atrage cu precădere investitori care dispun de fonduri proprii sau au capacitate de finanţare la nivel regional.

Cinci investitori au realizat circa 80% din volumul total al tranzacţiilor înregistrat în 2015 în România. CTP, GLL, P3, NEPI şi Globalworth au cumpărat anul trecut proprietăţi în România în valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul întregii pieţe.

”Companiile CTP, GLL şi P3 au realizat cele mai mari volume de investiţii anul trecut, în condiţiile în care în 2013 şi 2014, NEPI şi Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenţi pe piaţa locală va continua şi în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piaţă. JLL negociază o serie de tranzacţii care ar putea să fie încheiate în lunile următoare şi care au şanse mari să atragă nume noi de investitori”, a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziţia a 6 proprietăţi industriale în România, tranzacţii totalizând peste 130 milioane de euro.

Pe piaţa de birouri, după o absenţă de 6 ani a fondurilor germane instituţionale, GLL a cumpărat Floreasca Park şi Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro.

Anul trecut, achiziţiile de proprietăţi din Bucureşti au reprezentat 80% din volumul investiţiilor înregistrat în România.

Volumele tranzacţionate au fost dominate de achiziţiile de spaţii industriale (41%), un maxim istoric pentru această piaţă, urmate de birouri (38%).

Cele mai mari tranzacţii realizate în 2015 pe piaţa industrială a fost preluarea de către P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo şi achiziţia Bucharest West de către CTP de la Portland Trust.

Pe piaţa de birouri, cele mai notabile tranzacţii, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de către fondul german de investiţii GLL şi achiziţia de către Globalworth a  Green Court Building B de la Skanska.

Singura tranzacţie mare pe piaţa de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoţiană Aberdeen.

JLL a fost implicat în 57% din volumul total al tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale înregistrat în România în 2015 şi în peste 70% din volumul tranzacţiilor în care au fost implicaţi consultanţi.

În ceea ce priveşte randamentele investiţionale, pe piaţa de birouri şi retail s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial acestea sunt de 9,00%.

“Randamentele  s-au comprimat cu 25-75 puncte de bază (0,25-0,75 puncte procentuale) în 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne aşteptăm ca scăderea să continue în acelaşi ritm în contextul în care, deşi condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit în România faţă de anii trecuţi, dobânzile sunt cu 2 puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia. Din această cauză investitorii care se uită la piaţa locală sunt cu precădere cei care dispun de bani propii sau cei care au capacitate să se finanţeze la nivel regional”, a declarat Andrei Vacaru, Capital Markets, JLL Romania.

Previziunile privind tranzacţiile imobiliare sunt pozitive pentru anul 2016 având în vedere atât proiecţiile de creştere economică, cât şi disponibilitatea pe piaţă a produselor de calitate.