O bancă din top zece a eliminat din oferta sa creditele acordate prin Prima casă

Autor: Liviu Popescu 01.02.2016

Alpha Bank, jucător care la finele anului 2014 se poziţiona pe locul opt în sistem, a eliminat de pe site-ul său oferta de credite acordate prin programul guvernamental Prima casă. Astfel pe 27 ianuarie, banca afişa oferta prin Prima casă, însă a operat recent modificări pe site, eliminând această opţiune.

Reprezentaţii băncii nu au comentat decizia până la ora redactării acestei ştiri.

Banca afişează în prezent doar două oferte imobiliare, respectiv Alpha Housing Standard, cu avans de 15% pentru creditele în lei şi 25% pentru creditele în euro,  şi Alpha Housing Refinance. Banca afişează şi o ofertă pentru Ansambluri rezidenţiale, în euro sau în lei cu o perioadă de creditare de maximum 35 de ani.

Asemănător deciziei Raiffeisen Bank de a majora avansul la creditele imobiliare standard (de la 15% la 35% pentru împrumuturile în lei şi de la 25% la 40% pentru cele în euro), şi Alpha Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup bancar elen, a decis să modifice direct pe site-ul propriu, fără să anunţe oficial această decizie.

Dezvoltatorii imobiliari atrag atenţia că şi dacă alte bănci vor urma exemplul Raiffeisen de a majora avansul, ceea ce aceştia spun că este posibil să se întâmple, pe piaţa imobilară va apărea un blocaj.

Atât Raiffeisen, prin majorarea avansului, cât şi Alpha Bank, prin eliminarea ofertei Prima casă de pe site, recurg la aceste decizii chiar în toiul discuţiilor privind o nouă formă a legii dării în plată.

Prin urmare, rămâne de văzut dacă şi alte bănci vor urma exemplul Raiffeisen sau dacă şi alte bănci vor renunţa la programul Prima casă, a cărui continuare în 2016 a fost decisă de către noul Guvern chiar pe ultima sută de metri din 2015.