Numărul caselor asigurate printr-o poliţă obligatorie a ajuns la 1,6 milioane

Autor: Anelis Baciu 02.02.2016

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor avea la finalul lunii ianuarie un portofoliu de aproximativ 1,6 milioane de contracte de asigurare, cu 100.000  mai multe decât în aceeaşi pe­rioa­dă a anului tre­cut, potrivit sta­tis­ti­cilor publicate pe site-ul PAID.

În aceste con­di­ţii, valoarea pri­me­lor brute sub­scrise de companiile mem­bre ale pool-ului de asi­gurare cu­mu­lea­ză pes­te 27 milioane de euro.

Numărul case­lor asi­gurate prin­tr-o po­liţă obli­ga­to­rie este ex­trem de redus, în con­di­ţiile în care în Ro­mânia există apro­ximativ 8 mi­lioane de lo­cuin­ţe, iar asigurarea este obligatorie prin lege.

Cele mai mul­te lo­cuinţe asigurate sunt în Bucureşti şi în regiu­nile Muntenia şi Transil­vania, respectiv apro­ximativ două treimi din poliţele obli­gatorii în vigoare.

Practic, 300.000 de locuinţe din Bucuşreşti sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie, în timp ce alte 300.000 sunt în Muntenia şi Transilvania.

Cele mai puţine locuinţe asigurate sunt în Maramureş, unde numai 35.000 de case sunt asigurate în Maramureş. Auto­ri­tăţile locale sunt direct respon­sabile de nivelul scăzut al ratei de pene­tra­re a as­igurărilor obli­ga­to­rii, deoarece ar trebui să aplice amenzi pro­prie-ta­ri­lor care nu au în­cheiat astfel de po­liţe. Până acum însă foarte multe pri­mă­rii au evitat să recur­gă la sancţiuni.

Poliţele obli­ga­to­rii acoperă pa­gubele produse de inun­daţii, cutremur sau alune­cări de teren, pro­duse din cauze na­turale. O poliţă emisă de PAID costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă daunele în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro.

PAID a fost în­fiinţată în 2009 şi este deţinută de un număr de 12 com­panii de asigurări, care au participaţii cuprinse între 5,5% şi 15% din capitalul socie­tăţii. Pe lângă poli­ţele obligatorii mai există apro­xima­tiv trei mi­lioane de asigurari facultative, care includ o gamă mai largă de riscuri, iar suma asigurată se ridică la valoarea reală a locuinţei.