Investitorii au încins tranzacţiile cu structurate în lipsă de short selling pe o bursă în scădere

Autor: Roxana Pricop 02.02.2016

Tranzacţiile cu produsele structurate, instrumente financiare prin care investitorii pot paria şi pe scăderea activului suport, au ra­por­tat un avans de 28% al valorii medii zilnice până la peste 2 mil. lei în ianuarie, lună mar­cată de scăderi ample pe toate bursele lumii.

Cele mai tranzacţionate astfel de produse sunt certificatele turbo pe indicele bursier american Dow Jones, pe indicele german DAX şi pe barilul de petrol. Acestea au fie carac­teristica long (cel care le cumpără mi­zează pe aprecierea indicelui/materiei prime suport), fie caracteristica short (cel care le cum­pără câştigă doar dacă activul suport scade). În ianuarie, cei doi indici bursieri au scăzut cu până la 8%, iar barilul de petrol Brent s-a ieftinit cu 7%.

Certificatele turbo oferă posibilităţi de câştig şi atunci când activele pe care le urmăresc (indici bursieri, aur, petrol acţiuni) scad, iar oscilaţiile activelor suport sunt am­pli­fi­cate de efectul de levier. Investitorii locali s-au familiarizat repede cu noţiunea de barieră adusă de certificatele turbo. Când preţul activului suport se apropie de barieră, volatilitatea creşte şi posibilităţile de câştig sunt mai mari. Cresc însă şi ris­cu­rile, deoarece atunci când este atinsă bariera, investitorii pierd cea mai mare parte a banilor investiţi.

Primele certificate turbo au fost listate pe bursă la jumă­ta­tea lui 2010. Deşi sunt riscante pentru că folosesc efectul de levier, aceste produse au cres­cut în popularitate în rândul investitorilor locali pentru că oferă posibilitatea marcării de profit şi atunci când piaţa scade, şi pentru că evoluţia pieţei locale de acţiuni este puternic conectată la cea a pieţelor americană şi germană de acţiuni. Pe piaţa principală de acţiuni, unde investitorii pot miza doar pe creş­terea acţiunilor, rulajele au scăzut în luna ianuarie. Indicele BET, ce grupează evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 10% luna trecută.

Cum bursa de la Bucureşti nu mai are piaţă de instrumente derivate începând din 2013, iar vânzarea în lipsă (short-selling-ul) nu este încă posibilă, produsele structurate (certificate turbo sau certificate cu capital protejat) au devenit preferatele investitorilor cu profil speculativ.

Peste o sută de produse structurate se tranzacţionează în prezent la Bursa de Valori Bucureşti, acestea fiind emise de firma de brokeraj Broker Cluj, Erste Bank şi Raiffeisen Bank din Austria. Mare parte din produsele structurate sunt certificate turbo, cu activ suport indici bursieri sau mărfuri.