Raiffeisen International, profit consolidat de 383 de milioane de euro pentru 2015

Autor: Liviu Popescu 03.02.2016

Grupul austriac Raiffeisen Inter­natio­nal, care desfăşoară operaţiuni şi pe piaţa din România, a raportat un profit con­solidat de 383 milioane de euro pen­tru anul 2015, peste estimările iniţiale, rezultatul financiar fiind influ­enţat în principal de reducerea pro­vi­zioa­nelor pentru pierderi la apro­ximativ 1,3 mld. euro, cu 28% sub nivelul din 2014, potrivit datelor publicate de grup.

Rezultatele publicate de RBI sunt preliminare, iar cele auditate, inclusiv cele pentru operaţiunile des­făşurate în România, urmează să fie publicate în luna martie.

Depozitele atrase de pe pieţele în care grupul este prezent, inclusiv în Româ­nia, se ridicau la finele anului 2015 la aproxi­ma­tiv 69 mil. euro, comparativ cu o valoare de 66 mil. euro la finele anu­lui 2014. Pe de altă parte, soldul cre­ditelor s-a di­mi­nuat cu aproximativ 8 mil. euro, la circa 70 mil. euro. Consiliul de administraţie al RBI va re­comanda Adunării Generale Anuale să nu plătească dividende pentru anul financiar 2015.

Raiffeisen International controlează în România al patrulea jucător din sistem în funcţie de valoarea activelor. La finele anului 2014, Raiffeisen Bank România avea o cotă de piaţă de aproximativ 7,9% şi active de circa 28 mld. lei.

Raiffeisen Bank Ro­mânia a fost în 2014 cea mai profitabilă bancă de pe plan local, pentru al treilea an con­secutiv, însă în primul semestru din 2015 a cobo­rât pe locul trei în termeni de profitabilitate.

În primele nouă luni din 2015, Raif­feisen Bank International a ra­portat un profit pentru operaţiu­ni­le desfăşurate în Ro­mâ­nia de 86 mil. euro (echivalentul a 381 mil. lei), în urcare cu 6%, respectiv 5 mil. euro, faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. La finele lunii septembrie chel­tu­ielile nete cu provizioane de risc cumulau 46 mil. euro, în scădere cu aprope un sfert faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.