Prim-vicepreşedintele ASF: Astra Asigurări ar fi putut fi salvată de la faliment dacă intra în rezoluţie

Autor: Anelis Baciu 03.02.2016

Compania de asigurări Astra Asigurări ajunsă în faliment ar fi putut fi salvată de la faliment, dacă nu integral măcar parţial, în condiţiile în care ar fi beneficiat de instrumentele de rezoluţie care ar fi permis Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să identifice riscurile şi să intervină cu un plan de redresare, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al ASF, într-o conferinţă organizată de Media Xprimm.

„Situaţia Astra ar fi fost cu totul alta dacă legea privind rezoluţia ar fi existat în urmă cu 1-2 ani. Situaţia ar fi fost mai bună, deoarece foarte importantă este şi structura portofoliului unui asigurător care intră în rezoluţie, iar Astra nu avea doar asigurări generale.“ El a susţinut că o parte din businessul Astra ar fi putut fi vândut dacă compania ar fi intrat în rezoluţie.

Portofoliul Astra nu era format doar din asigurări auto obligatorii, iar o felie importantă era reprezentată şi de poliţele facultative de locuinţe si cele de accidente. La momentul deschiderii procedurii de dizolvare Astra avea circa 1,8 milioane de clienţi.

Astra Asigurări, compania controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, s-a aflat în procedură de redresare financiară sub administrarea specială a KPMG timp de un an şi jumătate. Astra să află în prezent în lichidare, KMPG căutând potenţiali investitori pentru preluarea portofoliului rămas.