Creditele pentru companii au ajuns anul trecut la maximul ultimilor patru ani

Autor: Claudia Medrega 04.02.2016

Creditele noi acordate companiilor au ajuns anul trecut la echivalentul a 38 mld. lei, maximul ultimilor patru ani, în condiţiile în care dobânzile pe acest segment au ajuns la minime istorice. Mai mult de jumătate au fost împrumuturi acordate în lei, iar restul în euro şi dolari.

Comparativ cu anul 2014, creditele acordate firmelor au urcat anul trecut cu 16,4%. În timp ce împrumuturile în lei au avut un salt de peste 18% la 24 mld. lei, cele în euro au urcat cu doar 4,5% până la echivalentul a 11,8 mld. lei, iar împrumuturile în dolari au avansat cu 114%, la echivalentul a 2,2 mld. lei.

Creditele în lei acordate firmelor au atins în 2015 cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 24 mld. lei, dar au fost devan­sate, în premieră, de împrumuturile în lei acordate populaţiei (25 mld. lei).

Dobânzile aflate la minime istorice au contribuit la impulsio­narea creditării corporate, dar şi reveni­rea încrederii în situaţia macro­econo­mică a avut un cuvânt de spus, potrivit specialiştilor. Anul 2015 a adus o creştere economică de circa 4%, precum şi o ajustare a numărului companiilor intrate în insol­venţă.