Spectrul unei recesiuni la americani bântuie liber prin lume

Autor: Bogdan Cojocaru 05.02.2016

Deutsche Bank vede la 40% probabilitatea de recesiune în SUA. Analiştii intervievaţi de Financial Times cred că şansele unei recesiuni sunt mici, dar în creştere. Pe la televiziunile de profil americane se perindă tot felul de specialişti care aduc veşti sumbre despre economie. Alţii îi contrează pe aceştia rapid.



Tot acest vacarm demonstrează un lucru cert: cuvântul „rece­siune“ a revenit pe buzele tuturor, şi pe bună dreptate.

Şi nu doar investitorii fug acum de riscuri, aşa cum o demonstrează scăderea burselor, ci şi companiile, fapt demonstrat de reducerea, pentru prima dată în ultimii patru ani, a cererii pentru credite, conform datelor Rezervei Federale interpretate de CNBC. Spre exemmplu, de la în­ceputul anului cererea de împrumuturi din partea compa­niilor mari şi mijlocii s-a redus cu 11%.

Indicatorii arată cea mai severă nelinişte legată de creşte­rea economiei SUA de după marea recesiune din 2009, scrie Financial Times. Până acum anul acesta numărul companiilor ai căror executivi au menţionat teama de recesiune analiştilor şi investi­torilor este cu 33% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor Reuters, 92 de companii au discutat despre o recesiune în SUA în analizele lor financiare. 

Motivul pentru care toată lumea vorbeşte de recesiune este simplu, notează Quartz. Datele macroeconomice recente şi evoluţia pieţelor sugerează că SUA nu sunt ferite total de şocurile venite din alte părţi ale lumii.

 Un indicator al activităţii industriei manufacturiere arată că sectorul se contractă de patru luni consecutive. Producţia industrială a scăzut în 10 din ultimele 12 luni. Începând cu 1919, a fost recesiune de fiecare dată când producţia s-a redus de opt ori într-un astfel de interval.

Nici avertismentele de pe piaţa datoriilor nu pot fi ignorate. Yieldurile titlurilor americane de trezorerie au scăzut în ultima perioadă, semn că investitorii cumpără datorii guvernamentale supersigure. Preţurile obliga­ţiunilor cresc când randamentele scad.

„Aşa arată  situaţia când investitorii se aşază în poziţie de fetus“, notează Quartz.

Investitorii încearcă să scape chiar şi de obligaţiuni corporate care ar trebui să fie sigure dacă sunt avute în vedere ratingurile lor. Acest fapt a împins în sus costurile de finanţare pentru companii conduse destul de bine.

Perspectivele pe termen lung privind inflaţia sunt la cele mai reduse niveluri de la marea criză. Acesta este un alt semn că economia nu merge bine.