Conturile curente şi de economii au crescut într-un an cu 8 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 08.02.2016
Depozitele overnight, în special conturi curente şi de economii, constituite de clienţii persoane fizice afişau la finele lunii decembrie din 2015 un sold de aproape 40 miliarde de lei (echiva­len­tul a 9 mld. euro), în creştere cu 8 miliarde de lei faţă de aceeaşi lună din 2014.
 
Pe de altă parte, depozitele la termen au rămas în jurul valorii de 107 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.
 
Preferinţele românilor s-au orientat în ultimii ani trei ani către conturile curente şi de economii în condiţiile în care din aceste pro­duse de economisire clientul poate să retragă banii oricând fără pierderea dobânzii acumulate. Şi bonificaţiile tot mai mici plătite de bancheri pentru depozitele la termen i-au îndemnat cei mai mulţi români se orienteze către depozitele overnight.
 
Populaţia avea în anii de boom ai economiei, adică în 2007-2008, depozite overnight în valoare de 26 mld. lei, respectiv 36 mld. lei. Cum criza a început ulterior să-şi facă simţită prezenţa şi în buzunarele ro­mânilor, începând cu 2009, con­tu­rile curente s-au diminuat, în timp ce depozitele la termen chiar s-au dublat faţă de anii de boom. Însă din 2013 încoace conturile cu­ren­te au avansat cu ritmuri mult mai rapide decât depozitele la termen.