România a importat uraniu pentru prima dată în istorie. Compania Naţională a Uraniului a rămas fără client după retragerea Nuclearelectrica

Autor: Roxana Pricop 08.02.2016
Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a cumpărat uraniu de pe piaţa externă după ce ar fi reziliat contractul semnat cu Com­pania Naţională a Uraniului din cauza pre­ţului mai mare, potrivit unor surse apro­piate situaţiei.
 
Acum angajaţii CNU, companie de in­teres strategic, ameninţă că vor intra în grevă generală dacă societatea nu le garan­tează locuri de muncă. Într-un comunicat de presă citat de Mediafax, sindicatul CNU susţine că situaţia companiei este gravă, deoarece cele două contracte care asigură veniturile CNU SA nu mai există după ce Nuclearelectrica a reziliat contractul la 29 decembrie 2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este pre­văzută suma necesară.
 
Deşi companie listată la bursa din Bucureşti din noiembrie 2013, Nuclear­electrica nu a emis niciun raport pe bursă prin care să anunţe rezilierea contractului cu principalul său furnizor CNU şi nici cu privire la importul de uraniu. Conducerea Nucleaelectrica nu a putut fi contactată ieri pentru comentarii.