​Veste bună pentru românii cu credite în monedă românească: costul leilor scade într-o singură şedinţă cu 4%, cel mai mare declin din ultimele şase luni şi un nou minim istoric

Autor: Liviu Popescu 08.02.2016

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa pentru calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a ajuns astăzi la minimul istoric de 0,79% pe an, în scădere cu 4% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce marchează practic cel mai sever ritm de scădere de la începutul lunii iulie din 2015.

Poziţionarea pe o pantă descendentă a indicatorului Robor la trei luni creează premisele ieftinirii creditelor chiar din martie când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la aceste dobânzi, operaţiune realizată trimestrial.

Orice mişcare în costul leilor se resimte în buzunarele românilor, dat fiind nivelul mic al dobânzilor la care s-a ajuns în prezent, şi poate însemna chiar şi o scădere a ratelor lunare de câţiva zeci de lei.

Luna ianuarie a venit cu premieră pe piaţa interbancară postdecembristă, costul leilor scăzând atunci pentru prima oară sub pragul de 1% pe an datorită supralichidităţii existente în sistemul bancar.