Banca Transilvania a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat în 2015

Autor: Claudia Medrega 09.02.2016

Banca Transilvania, a treia cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală, a urcat anul trecut specta­cu­los în clasamentul de­ale­rilor primari, sărind de pe locul 8 pe pri­mul loc, poziţie care a fost ocupată timp de doi ani consecutivi de ING Bank.

Banca Transilvania avea la finalul pri­mului semestru din 2015 un portofo­liu de titluri de stat în valoare de 9,8 mld. lei (circa 2,2 mld. euro), iar la sfâr­şi­tul lunii septembrie şi-a redus ex­pu­nerea la 8,6 mld. lei. Pe ansamblul pri­me­lor nouă luni din 2015, banca a vân­dut titluri de stat de aproximativ 2 mld. lei (aproape 500 mil. euro). Banca Tran­silvania a pre­luat anul trecut Volks­bank, plătind pentru achiziţie 711 mil. euro.

În ultimii ani, profiturile băncilor au fost alimentate în principal de câşti­gul din tranzacţionarea titlurilor de stat şi mai puţin de veniturile din activitatea de bază (creditarea).  În prima jumă­ta­te a anului trecut, Banca Transilvania a raportat un câştig net din vânzarea titlu­rilor din portofoliu dublu faţă de rezul­tatul din primul semestru din 2014.

Clasamentul celor nouă dealeri pri­mari este realizat de Ministerul Finan­ţelor împreună cu BNR pe baza crite­ri­ilor de evaluare anuală a băncilor care au acest rol pe piaţa titlurilor de stat. Noile criterii de evaluare a deale­rilor au fost aplicate în 2013, când a fost realiza­tă prima evaluare anuală mai com­plexă a dealerilor primari. Evalua­rea anuală a activităţii performanţei dea­lerilor pri­mari se realizează din per­spec­tiva în­de­plinirii obligaţiilor asu­mate de fiecare in­stituţie la momentul do­bândirii cali­tăţii de dealer primar, a performanţelor înregistrate în activi­ta­tea pe piaţa primară şi secundară de titluri de stat, precum şi din punct de vedere calitativ, potrivit Ministerului Finanţelor.