Cum arată instalaţia de cablu de 9 mil. euro care leagă Cota 1.400 de Cota 2.000 din Sinaia

Autor: Mădălina Dediu Panaete 09.02.2016

Transport Urban Sinaia, companie cu capital de stat, va inaugura joi tronsonului 1.400-2.000 al Gondolei Sinaia, instalaţia de transport cablu care va lega cele două zone schiabile ale staţiunii Sinaia:  cea de joasă altitudine (Cota 1400) şi cea aflată la înaltă altitudine (Cota 2000).

Instalaţia a necesitat o investiţie de 9 milioane de euro, iar construcţia acesteia a durat şapte luni. Aceasta are 42 de gondole cu o capacitate de 8 persoane fiecare şi poate transporta până la 1.500 de persoane/ oră.

Instalaţia ajunge la cea mai mare altitudine din România, 2.050 m, iar în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare îlţime faţă de sol înregistrată de o astfel de instalaţie, 120 m. Mai mult, noua gondolă este construită pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu - 45 de grade la primii trei piloni

„Această instalaţie va aduce un plus de competitivitate oraşului Sinaia pe piaţa locală şi va rezolva definitiv eterna problemă a skipass-ului comun. Astfel, un skipass de o zi achiziţionat de la Transport Urban Sinaia va oferi turiştilor, la 140 de lei, acces la toţi cei 25 de km ai Pârtiilor de Ski Sinaia”, a declarat Bogdan Fălcescu, directorul general al Transport Urban Sinaia, companie care administreaza un patrimoniu compus din: Pârtiile de Ski Sinaia şi instalaţiile de înzăpezire artificială, Gondola Sinaia, Transport Public Sinaia, Bike Resort Sinaia, Parcări Publice Sinaia sau Facilitati Sportive Sinaia. Bogdan Fălcescu spune că lansarea Gondolei Carp nu va modifica tarifele lansate la începutul sezonului de ski 2015/2016. De asemenea, managerul spune că aşteaptă o creştere a veniturilor din activitatea de transport pe cablu de 50-60% anul acesta, faţă de anul precedent.

„Este dificil să prognozăm o medie lunară a turiştilor la acest moment, mai ales că ambele segmente ale Gondolei Sinaia sunt tributare sezonalităţii puternice. În schimb, ne aşteptăm la o creştere a veniturilor din activitatea de transport pe cablu de 50-60% la nivelul întregului an 2016 faţă de anul precedent, care a fost cel mai bun an financiar din istoria companiei”, a completat el.