Băncile, într-un ocean de lichiditate. De ce a intrat costul leilor sub 1%: surplus zilnic de 20 mld. lei în ianuarie, maximul deceniului

Autor: Liviu Popescu 10.02.2016

Băncile au plasat la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi 20 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din luna ianuarie, cel mai mare nivel de aproape un deceniu, la un randament de 0,25% pe an. Spre comparaţie, în luna decembrie din 2015 sectorul bancar plasase la BNR circa 7 mld. lei în fiecare zi lucrătoare, la aceeaşi dobândă.

Ieri, Robor, referinţa pentru costul creditelor în lei, afişa valoarea minimă istorică de 0,79% pe an. În prima lună a anului costul leilor a intrat sub pragul de 1% pe an, fiind pentru prima oară în istoria postdecembristă a pieţei interbancare când indicatorul se află sub acest prag.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank, spune că ratele implicite pentru scadenţe scurte ale pieţei de FX swap s-au aflat periodic în teritoriul negativ. „Acesta a fost în principal rezultatul cheltuielilor guver­na­men­tale concen­trate în ultima lună a anului trecut ce a condus la un surplus de li­chiditate mediu zilnic de aproape 20 de miliarde pla­saţi de sectorul bancar la facilitatea de depozit a BNR cu un randament de 0,25%.“

În raportul ING, Das­călu scrie că nivelul ridicat de lichiditate ar trebui să ţină randamentele instru­men­telor scurte scăzute pentru mare parte din 2016.

„Astfel, chiar şi o reducere de RMO în 2016 la pasivele în lei pare ambiţioasă acum, dar multe depind de execuţia bugetară.“

Facilitatea de depozit pusă la dispoziţie de banca cen­tra­lă le permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fie­că­rei zile de tran­zac­ţionare lichi­ditatea în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă pre­de­terminată dacă nu identifică alte plasamente.

Creşterea sumelor plasate la BNR vine în condiţiile în care în ultimele luni lichiditatea existentă pe piaţă s-a îmbunătăţit, situaţie reflectată de scăderea constantă a dobânzilor la lei pe piaţa monetară.

Vârful mediei zilnice al sumelor rulate prin facilitatea de depozite pe o zi a fost în prima lună din 2015, respectiv o medie zilnică de 13 mld. lei. Suma medie zilnică depusă la BNR în ultima lună a anului s-a ridicat la 7 mld. lei, în creştere cu 3 mld. lei faţă de luna precedentă. Minimul înregistrat în 2015 a fost în luna mai, respectiv depuneri de 0,8 mld. lei.