India ia faţa Chinei la creştere economică, însă datele ridică semne de întrebare

Autor: CătăIina Apostoiu 10.02.2016
India a lăsat în urmă China şi a devenit ţara cu cel mai rapid ritm de creştere economică din lume, însă datele oficiale ale guvernului indian ridică semne de întrebare.

Un analist se declară „absolut surprins” de ultimele cifre anunţate la New Delhi, potrivit Deutsche Welle. Biroul de Statistică indian (CSO) a anunţat o creştere anuală de 7,3% a PIB-ului ţării în ultimele trei luni ale anului trecut.

În aceeaşi perioadă, Beijingul a consemnat o creştere de numai 6,8%. Încurajat de perspectivele economice ale ţării, guvernul indian spune acum că se aşteaptă ca rata de creştere a PIB-ului pe anul fiscal 2015-2016 să accelereze la 7,6%, faţă de o rată revizuită de 7,2% cu un an în urmă. Totuşi, pentru ca această accelerare să se materializeze, economia ar trebui să avanseze cu încă 7,8% în trimestrul încheiat în martie. Cifra este însă una ambiţioasă, spun mai mulţi specialişti, care se declară uimiţi de optimismul guvernului indian. „Sunt absolut surprins”, afirmă Kunal Kundu, economist la Societe Generale din Bangalore. Acesta se numără printre numeroşii analişti care spun că datele oficiale nu se potrivesc cu situaţia pe care o văd în multe dintre industriile cheie ale Indiei. Îndoielile privitoare la cât de corecte sunt datele CSO au început să se amplifice de când biroul de statistică şi-a revizuit modalitatea de calcul a PIB-ului cu un an în urmă.

„Acestea par cifre foarte solide. Semnele de întrebare apar atunci când încercăm să punem datele privitoare la PIB în linie cu ceea ce ştim despre soliditatea economiei din alte surse”, afirmă analiştii Capital Economics. Investitorii şi liderii de business devin de asemenea din ce în ce mai sceptici în condiţiile în care premierul indian Narendra Modi întâmpină în continuare dificultăţi în a câştiga susţinere în parlament pentru reforme în diverse sectoare, cum ar fi cel bancar, al muncii, fiscal.