Norii încep să se adune deasupra economiei germane

Autor: Bogdan Cojocaru 10.02.2016
Contracţia producţiei industriale a Germaniei s-a accelerat neaşteptat în decembrie, iar exporturile au scăzut, semn că această economie, cea mai mare din Europa, a început să fie afectată de turbulenţele care frânează comerţul mondial.

Germania este cel mai parte partener comercial al României. Circa 20% din exporturile româneşti se duc acolo, iar companiile industriale germane reprezintă o sursă importantă de investiţii şi de tehnologie pentru economia locală. 

Producţia industrială a scăzut cu 1,2% în decembrie, potrivit datelor Ministerului Economiei. Analiştii se aşteptau la un avans modest, scrie AFP. Livrările uzinelor s-au redus marginal, cu 0,1%, în noiembrie.

Decembrie a adus scăderea activităţii în toate sectoarele mari, dar cel mai accentuat declin, de 3% în ritm lunar, a fost observat în sectorul energiei.

Separat, biroul federal de statistică a anunţat că în decembrie au scăzut atât exporturile, cât şi importurile. Exporturile s-au retras cu 1,6%, la 97,8 miliarde euro, iar importurile tot cu 1,6%, la 78,4 miliarde euro.

Surplusul comercial, atât de blamat de statele vecine, printre care Franţa şi Italia, a scăzut la 19,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, surplusul din 2015 este cel mai mare din istoria ţării. Atât exporturile, cât şi importurile, au stabilit noi recorduri anuale. Surplusul comercial este considerat un indicator al competitivităţii unei economii.

Analiştii s-au arătat îngrijoraţi de datele din decembrie deoarece acestea le sugerează că forţa economiei germane se reduce. Iar momentul în care apare noua problemă este cât se poate de prost. Criza europeană a refugiaţilor riscă să se transforme într-o criză politică pentru cancelarul german Angela Merkel şi să destabilizeze un guvern care a făcut din Germania cea mai puternică economie europeană.

Jens Weidmann, şeful Bundesbank, banca centrală germană, a atacat ideea că valul masiv de refugiaţI care au intrat în ţăra este bun pentru economie spunând că acesta va avea un effect de frânare o periodă susţinută de timp, notează Reuters.

Datele privind producţia industrială reprezintă „cea mai accentuată scădere lunară din august 2014“, spune Carsten Brzeski, analist la ING.

În timp ce declinul poate fi explicat în parte prin vacanţele de iarnă, producţia industrială s-a retras cu aproape 1%, „ceea ce evidenţiază slabiciunea generală a fostului motor de creştere“, a explicat analistul.

Pentru Jonathan Loynes, analist la Capital Economics, cifrele sunt „încă o lovitură dată aşteptărilor ca Germania şi economiile din zona euro să-şi revină în 2016“. De aceea, spune Loynes, Banca Centrală Europeană va trebui să stimuleze şi mai mult economia.

„Ne aşteptăm la încă o reducere a dobânzilor şi la accelerarea achiziţiilor de active“ la următoarea şedinţă de politică monetară, din martie, a explicat el. Loynes crede că datele din decembrie sunt „şocant de slabe“.

Johannes Mayr, economist la BayernLB, este şi el descurajat. El spune că datele slabe din decembrie fac ca prognoza lui de creştere economică în trimestrul patru al anului trecut, de 0,3%, să pară ambiţioasă.

Cifrele vin după ce vineri datele statistice au arătat că slabirea cererii interne a provocat o scădere mai mare decât s-a anticipat a comenzilor pentru industrie în decembrie. Consumul intern a devenit cel mai puternic motor de creştere economică. Încrederea companiilor în economie a scăzut pentru a doua lună consecutivă în ianuarie.

PIB-ul german a crescut cu 0,3% în trimestrul trei. „S-a întunecat şi perspectiva de la începutul acestui an. Datele dezamăgitoare vor alimenta îngrijorări că economia germană este mai expusă la îngrijorările globale şi la turbulenţele de pe pieţele financiare“, spune Mayr. El exclude posibilitatea ca economia germană să ajungă în recesiune.