Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Legislaţia din asigurări nu trebuie schimbată de pe azi pe mâine sub presiunea anumitor grupuri

Autor: Anelis Baciu 10.02.2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu ar trebui să ia decizii pe piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) sub presiune,la cererea unui anumit grup, mai ales în condiţiile în care nu sunt suficiente date statistice pentru a fundamenta o hotărâre, consideră Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Sunt reticent când vine vorba de luarea unor decizii sub presiune. Nu trebuie să schimbăm legislaţia de pe azi pe mâine. Ies transportatorii în piaţă, gata reducem preţul la RCA . Nu trebuie să acţionăm în felul acesta. Trebuie să rezistăm la presiune, mai ales când nu avem suficente date pe baza cărora să ne fundamentăm decizia”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Declaraţiile lui Bogdan Chiriţoiu vin în contextul în care norma pe RCA a suferit în ultima perioadă mai multe modificări, printre care şi un nou mod de calcul al tarifelor. Modificarea din sfera tarifară a venit în buna parte şi ca urmare a protestelor în stradă ale transportatorilor care au avut loc anul trecut. Transportatorii au reclamat atunci că tarifele pentru poliţele auto obligatorii au crescut de 3-4 ori.

O primă măsură luată la acel moment de ASF a fost semnarea unui protocol care vizează limitarea majorărilor la poliţele RCA de către companiile de asigurare la maxim 50% pe segmentul transportatorilor.

„Datele noastre nu par să confirme panica privind creşterea preţului la RCA. Sunt companii care au crescut tarifele, dar am găsit şi cazuri de asigurători care au scăzut preţul. Imaginea pe care noi o avem este cea a unei pieţe care funcţionează. Creşterile de tarife sunt explicate de disfuncţionalităţile pieţei. Este normal să apară creşteri de tarife în condiţiile în care piaţa merge în pierdere”, a adăugat Chiriţoiu.