Preşedintele şi vicepreşedintele ANAF sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

Autor: Petriana Condrut 10.02.2016

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă, într-un comunicat, că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ştefan Gelu Diaconu, este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Totodată, DNA a început urmărirea penală a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Gheorghe Ivan, manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, Irina Valeria Radu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.

Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a "demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată".

Circularele respective au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale, arată procurorii DNA. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, "prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012," fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor.

DNA a cerut miercuri încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani.

Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată.

Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată".

Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", cu finanţare din fonduri europene, care s-a derulat în perioada 2010-2013.