Creditele de consum au crescut cu două cifre, pentru prima oară din 2009 încoace. Dobânzile aflate la minime istorice, accelerarea consumului şi sporirea încrederii în economie şi-au spus cuvântul

Autori: Anelis Baciu , Liviu Popescu 11.02.2016

Soldul creditelor de consum în lei acordate băncilor către segmentul de retail afi­şa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de mi­liarde de lei (7,4 mld. euro), în creş­tere cu 11% faţă de anul prece­dent, potrivit datelor BNR. Aceasta este prima creştere de două cifre a cre­ditu­lui de consum în lei după izbuc­nirea crizei.



Soldul creditelor de consum în lei acordate băncilor către segmentul de retail afi­şa la finele anului 2015 un sold de aproximativ 33 de mi­liarde de lei (7,4 mld. euro), în creştere cu 11% faţă de anul prece­dent, potrivit datelor BNR. Aceasta este prima creştere de două cifre a cre­ditu­lui de consum în lei după izbuc­nirea crizei.

La baza creşterii cu două cifre a îm­prumuturilor pe acest segment au stat dobânzile aflate la minime istorice (în 2015 dobânzile la creditele în lei au atins cele mai scăzute niveluri din isto­ria postdecembristă a sectorului ban­car), sporirea încrederii consu­ma­torilor în economie (analiştii estimează că economia locală va avansa în 2016 cu 4-5%, cel mai rapid ritm de creştere din ţările europene), dar şi reluarea unei practici pe care bancherii o fă­ceau în anii de boom ai eco­nomiei, respectiv „acordarea credi­te­lor cu buletinul“.

Creditele de ne­voi personale şi cele acordate în lei pen­tru alte sco­puri au avut în de­cem­brie 2015 pri­ma evoluţie anuală pozitivă din ultimii şapte ani.

Precedentul ritm de creş­tere în teritoriu pozi­tiv a fost înregistrat în 2008, respectiv o creş­tere pe acest segment de 22% faţă de decembrie 2007. Cu alte cuvinte, ban­cherii au început să retrăiască pe par­tea de creditare anii de boom ai eco­nomiei, în timp ce pe partea de bonificaţii la depozite au fost „îm­pinşi“ să le reducă chiar şi sub pra­gul de 1% pe an.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat asigurări că nu se va ajun­ge la dobânzi negative. Dar pe partea de creditare, poate fi considerat avân­tul creditului în lei (soldul total al cre­ditelor în lei a crescut cu 30% în de­cembrie 2015 faţă de aceeaşi lună din 2014) o problemă? BNR spune că nu a tras încă un semnal de alarmă. Deocam­dată.

Între timp, expansiunea creditelor în lei continuă, influenţată în special de creditele de consum.