Hollande remaniază Guvernul Valls în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017

Autor: Valentin Vidu - Mediafax 11.02.2016

Fostul premier Jean-Marc Ayrault devine ministru al Afacerilor Externe, în locul lui Laurent Fabius, propus la conducerea Consiliului Constituţional.

După ce a fost premier în primii doi ani ai mandatului lui Hollande, Ayrault a fost înlocuit în funcţie de Manuel Valls, mai tânăr şi care se bucură de mai multă încredere în sondaje. Un om discret, un vorbitor fluent de germană, el este un aliat apropiat al preşedintelui Republicii.

Secretara generală a Partidului Europe Ecologie-Les Verts (EELV) Emmanuelle Cosse se alătură Guvernului în postul de ministru al Locuinţei, ceea ce arată că Hollande caută resurse în afara Partidului Socialist (PS), formaţiunea sa, în vederea alegerilor.

Doi parlamentari ecologişti "disidenţi" se alătură, de asemenea, Guvernului, ca secretari de stat. Jean-Vincent Placé devine secretar de stat însărcinat cu Reforma statului, iar Barbara Pompili secretar de stat însărcinat cu Relaţiile internaţionale în domeniul modificărilor climatice şi biodiversităţii.

Jean-Michel Baylet, liderului Partidului Radical de Stânga, o formaţiune mică, devine ministru al colectivităţilor locale, în locul unui subaltern, care a fost anterior ministrul Locuinţei.

Cele mai multe dintre portofoliile-cheie au aceiaşi titulari.

Manuel Valls rămâne premier, Michel Sapin ministru al Finanţelor, Emmanuel Macron ministru al Economiei, Bernard Cazeneuve ministru de Interne, Jean-Yves Le Drian ministru al Apărării, iar Jean-Jacques Urvoas ministru al Justiţiei.