Bursele lumii încheie în creştere o săptămână roşie. Ce va urma?

Autor: CătăIina Apostoiu 15.02.2016
Pieţele de acţiuni din Europa şi SUA au raportat vineri creşteri după scăderile înregistrate în tot restul săptămânii, după ce preţurile petrolului şi acţiunile băncilor şi-au revenit semnificativ, potrivit CNBC.

Preţul petrolului american a avansat cu peste 12% vineri, cea mai puternică creştere de o zi din februarie 2009, după ce un  raport a sugerat din nou că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea fi într-un final de acord cu o reducere a producţiei pentru a restrânge oferta excedentară la nivel mondial.

Creşterea preţurilor a venit după una dintre cele mai volatile săptămâni pentru petrol, preţurile scăzând iniţial cu aproape 14% în decurs de patru zile.

Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 12,3%, în timp ce petrolul Brent a înregistrat o creştere de 9,32%.

Avansul preţurilor petrolului şi al acţiunilor din sectorul minier a readus bursele europene pe creştere vineri, indicele paneuropean Stoxx 600 urcând cu aproape 2,9%.

Acţiunile companiilor din sectorul resurselor de bază au înregistrat perfor­manţe peste cele ale acţiunilor din sectorul energiei vineri. Anglo Ame­rican a înregistrat cea mai bună perfor-manţă, cu o creştere de 18%, în timp ce acţiunile Glencore au avansat cu 12,3%.

Indicele bursier londonez FTSE 100 a încheiat săptămâna cu o creştere de peste 3% graţie raliului acţiunilor miniere, indicele francez CAC 40 şi al Germaniei DAX au avut creşteri de 2,5%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a avansat puternic cu 4,7%.

Pe fondul turbulenţelor anterioare, însă, indicii s-au aflat în scădere faţă de săptămâna anterioară.

Faţă de începutul săptămânii, indicele Stoxx 600 a încheiat săptămâna cu o scădere de 4,1%. Temerile investitorilor s-au ampli­ficat în ultima săptămână pe fondul discuţiilor privitoare la introducerea de rate negative de către noi bănci centrale. Aceste temeri, cât şi cele legate de nivelul ridicat al creditelor neperfor­mante trimiseseră puternic în jos acţiunile băncilor europene la începutul săptămânii. Totuşi, acţiunile din sectorul bancar şi-au revenit la finalul săptămânii graţiei datelor pozitive privitoare la câştiguri şi anunţului Deutsche Bank, cea mai mare bancă a Germaniei după capitalizarea de piaţă, conform căruia aceasta va răscumpăra obligaţiuni de peste 5 miliarde de dolari.

Bursa americană a închis la rândul său săptămâna în creştere, impulsionată de revenirea acţiunilor bancare în Europa şi SUA.

Indicele Dow Jones a adăugat peste 300 de puncte, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase aducând cele mai mari creşteri. Avansul a marcat sfârşitul unei perioade de cinci zile de scăderi, însă pe întreaga săptămână indicele a pierdut totuşi aproximativ 1,4%.

Indicele S&P 500 a înregistrat o creştere de 1,9%, după ce acţiunile companiilor din sectorul financiar au avansat cu 4%. Indicele a încheiat de asemenea o perioadă de cinci zile de pierderi.

„Avem nevoie de mult mai mult pentru a câştiga ceva teren“, a declarat Randy Warren, director de investiţii la Warren Financial Service.

Bursele din China au fost închise şi se vor redeschide astăzi.

Preţul aurului a scăzut vineri după ce crescuse cu 5% joi, însă metalul s-a îndreptat totuşi către cea mai bună săptămână din ultimii patru ani, investitorii căutând adăpost pe fondul turbulenţelor puternice de pe pieţe.