Carrefour explică majorările de salarii: “Casierii şi lucrătorii comerciali sunt coloana vertebrală a companiei”. Dar nu spune cât este salariul unui casier ca să nu afle concurenţa

Autor: Corina Mirea 16.02.2016

Francezii de la Carrefour au ieşit “la rampă” la finalul săptămânii trecute cu o politică de creştere a salariului pentru angajaţii din magazine cuprinsă între 16% şi 21%. Majorările salariale au început să fie aplicate încă de la începutul lunii februarie a acestui an şi au vizat  95% din “angajaţii de bază”. La momentul respectiv, reprezentanţii Carrefour nu au precizat ce categorii de salariaţi intră în sfera celor de bază, care este plaja de salarii la care se aplică majorările şi nici dacă acestea au fost raportate la salariul brut sau la cel net.

În urma unei solicitări transmise de ZF, reprezentanţii lanţului de hipermarketuri Carrefour au precizat că “angajaţii de bază din Carrefour reprezintă funcţiile de lucrător comercial, casier şi alte funcţii de acelaşi nivel - coloana vertebrală a companiei noastre şi principala interfaţă cu clienţii noştri. (…) din pacate nu vă putem răspunde (în privinţa plajei de salarii la care se aplică majorările – n.red)  deoarece considerăm că poate constitui o sursă de informaţii privind politica noastră salarială de care ar putea beneficia concurenţa. Creşterea salarială comunicată se aplică la valoarea brută”.

ZF a scris anterior că salariul mediu din cadrul lanţului de hipermarketuri este de circa 1.500 de lei net, însă această valoare cuprinde şi alte categorii de angajaţi. Conform informaţiilor din piaţa de recrutare, persoanele care s-au angajat ca lucrători comerciali şi casieri în comerţul modern, spre exemplu, sunt plătiţi la un nivel similar celui minim pe economie, la care se adaugă şi beneficii precum tichetele de masă.

În prezent, salariul minim pe economie în România este de 1.050 de lei brut pe lună, iar din luna mai a acestui an acesta va ajunge la 1.250 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă un plus de 19%. La nivel net însă, în prezent angajaţii români plătiţi la nivelul minimului pe economie câştigă 785 de lei pe lună, iar de la 1 mai ar trebui să primească puţin peste 900 de lei net lunar, cu circa 18% mai mult, conform calculelor ZF.

“Datorită noilor modificări ale Codului Fiscal aplicate cu 1 ianuarie 2016, procentul de creştere medie a venitului net este superior faţă de procentul comunicat pentru angajaţii noştri”, au mai spus reprezentanţii Carrefour România.

Potrivit datelor făcute publice de Carrefour, compania are o echipă de aproape 11.800 de membri. În România, Grupul Carrefour are 189 de magazine dintre care 29 hipermarketuri Carrefour, 106 supermarketuri Market, 43 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact şi un magazin de comerţ online.

La finalul anului trecut şi retailerul german Kaufland a decis să majoreze, începând cu luna ianuarie a anului în curs, salariul minim din cadrul companiei la 1.300 de lei brut (946 de lei net), pentru 12 salarii anuale, la care se adaugă aproximativ 197 de lei brut sub formă de bonuri de masă.