Tranzacţia Carpatica-Nextebank a ajuns pe masa Consiliului Concurenţei

Autor: Anelis Baciu 17.02.2016

Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui pachet de 55% din acţiunile Băncii Carpatica de către Nextebank, urmând ca în perioada următoare instituţia să emită o decizie cu privire la impactul acestei tranzacţii asupra competiţiei, a anunţat ieri instituţia.

„O decizie cu privire la această operaţiune de concentrare economică urmează a fi adoptată, conform prevederilor legale, în termen de 45 de zile de la data la care notificarea devine efectivă“, a precizat Consiliul Concurenţei. După fuziunea cu Nextebank, Banca Carpatica va ajunge la active de aproximativ un miliard de euro şi se va poziţiona pe locul 17-18 în topul băncilor. Nextebank, instituţie controlată de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund, a finalizat luna trecută achiziţia pachetului majoritar al Carpatica prin cumpărarea de acţiuni de la mai mulţi acţionari şi subscrierea în cadrul procesului de majoare a capitalului social, primind acordul BNR şi al ASF.

Carpatica a ajuns la Nextebank după ce tranzacţia cu fondul american de investiţii JC Flowers a picat. JC Flowers s-a retras din procesul de achiziţie a băncii deoarece nu a reuşit să ajungă la o înţelegere şi cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpărarea celor două bănci împreună.