Piaţa de fuziuni şi achiziţii se dezmorţeşte cu trei tranzacţii de aproape 100 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 17.02.2016

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii s-a dezmorţit în ultimele luni după ce trei giganţi internaţionali - Carrefour, Ikea şi Lactalis - au decis să scoată din buzunare circa 100 mil. euro pentru a-şi se­cu­riza poziţia pe pieţele pe care activează, arată o ana­liză a ZF care ia în cal­cul cele mai im­portante acor­duri sem­nate în ulti­me­le şase luni (15 august 2015 - 15 fe­brua­rie 2016).

Mai mult, o efer­ves­cen­ţă pe pieţele imo­bi­lia­re, în comerţ şi servicii me­dicale indică un opti­mism al in­vestitorilor ro­mâni şi străini în per­spec­ti­vele economiei locale care pos­tează una dintre cele mai importante creşteri de la nivelul UE.

„Ce se întâmplă pe piaţa locală a fu­ziunilor şi achiziţiilor este o surpriză plăcută şi un bun motiv de optimism în ceea ce priveşte perspectivele de viitor ale economiei locale“, spune avocatul Flo­rentin Ţuca, managing partner al casei de avocatură Ţuca, Zbârcea & Aso­ciaţii, una dintre cele mai im­portante de pe piaţa locală.

În 2015, piaţa de fu­ziuni şi achiziţii s-a dez­mor­ţit la nivel in­ter­na­ţional, iar Ro­mâ­nia a simţit şi ea „o gură de aer proas­păt“. Unele din­tre tran­zac­ţi­ile gi­gant de la nivel in­ter­na­ţional îşi fac simţit im­pactul şi în România, prin­tre aces­tea numă­rân­du-se achi­ziţia pro­du­căto­ru­lui de bere SAB Miller de către AB InBev sau prelua­rea Cameron de către gigantul din do­meniul energiei Schlum­berger.

Totuşi, cele mai importante tran­zac­ţii care au „zguduit“ piaţa locală au fost unele pregătite în „bucătăriile“ lo­cale ale unor astfel de giganţi.