Telekom şi Orange confirmă pentru prima oară acordul istoric semnat anul trecut

Autor: Adrian Seceleanu 17.02.2016

Telekom, cel mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile, şi Orange, liderul pieţei de telefonie mobilă, au anunţat, ieri, oficial că au semnat la finele anului trecut două acorduri prin care îşi oferă reciproc acces la reţele, confirmând astfel, pas cu pas, informaţiile publicate în exclusivitate de ZF în ediţia din 22 decembrie a anului trecut.

„Telekom Romania anunţă o etapă majoră a strategiei sale de broadband mobil, ca urmare a unui acord de roaming naţional încheiat cu Orange România. În baza acestui acord clienţii Telekom Romania vor putea utiliza reţeaua Orange 4G/4G Plus, beneficiind de acoperire extinsă şi calitate superioară pentru serviciile 4G şi 4G Plus”, au spus reprezentanţii Telekom.

„Orange România anunţă semnarea unui contract cu Telekom Romania pentru acces la reţeaua sa fixă de bandă largă. Pe baza acestuia, Orange va completa portofoliul existent de servicii de voce şi internet mobil, televiziune prin satelit şi internet cu servicii fixe de internet de mare viteză şi televiziune, folosind reţeaua urbană de fibră optică a Telekom Romania, şi va lansa în curând soluţii de comunicare convergente”, au spus şi oficialii Orange.

ZF a scris anul trecut că Orange şi Telekom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, au semnat la începutul lunii decembrie 2015, după doi ani de negocieri duse în secret, un acord prin care îşi oferă acces la reţeaua fixă, respectiv mobilă 4G, mutare prin care cei doi giganţi nu doar fac reduceri semnificative de costuri, ci îşi şi întăresc forţa în lupta cu RCS&RDS şi ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix-mobil - Vodafone şi UPC.

Informaţiile au fost confirmate prin comunicatele emise ieri de companii, care au insistat în cadrul comunicatului asupra faptului că vor continua să acţioneze independent şi să se concureze. „Formatul acestor proiecte, care au la bază cele două contracte, permite Telekom Romania şi Orange România să concureze în continua­re independent pe piaţă, în conformitate cu propriile politici comerciale şi strategii de business”, au spus reprezentanţii Telekom.

„Cele două companii vor continua să concureze în mod independent pe piaţă, fiecare dintre ele urmându-şi propria strategie de dezvoltare în concordanţă cu viziunea comercială şi de business”, au spus şi reprezentanţii Orange.

Companiile nu au precizat când vor fi lansate noile oferte bazate pe aceste acorduri.

Prin acest acord, clienţii noştri au acces la reţeaua 4G / 4G Plus a Orange care acoperă 72% din populaţie la nivel naţional şi 96% din populaţia urbană, au spus reprezentanţii Telekom. Acordul rezolvă una dintre problemele importante ale Telekom, care nu a ţinut pasul în dezvoltarea reţelei 4G cu Orange şi Vodafone.

„Acordul de roaming naţional dintre Telekom Romania Mobile Communications S.A. şi Orange România S.A. acoperă serviciile de date 4G şi 4G Plus, precum şi serviciile de voce prin intermediul reţelei LTE, oferind clienţilor Telekom o experienţă superioară în utilizarea serviciilor de broadband mobil. Astfel, clienţii Telekom Romania se vor putea bucura de tehnologiile de comunicaţii 4G şi 4G Plus chiar şi atunci când nu se află în aria de acoperire a reţelei 4G a Telekom Romania Mobile. Acest lucru va fi posibil prin utilizarea reţelei Orange 4G/4G Plus, care acoperă 72% din populaţie la nivel naţional şi 96% din populaţia urbană. Trecerea de la o reţea la alta se va face fără întreruperi şi nu va presupune niciun cost suplimentar pentru utilizatori. Acest proiect va permite Telekom Romania să continue investiţiile în regiunile neacoperite în prezent şi să promoveze oferte şi servicii competitive, în avantajul clienţilor.”

Reprezentanţii Orange au confirmat, pe de altă parte, că vor lansa pachete fix mobil folosind infrastructura Telekom, oferind detalii şi despre zona de interes pentru aceste pachete: oraşele. „Orange continuă eforturile de a aduce clienţilor oferte convergente, menţinând direcţia care a dus la crearea serviciului Orange TV prin satelit,  utilizat de peste 275 000 de abonaţi la mai puţin de 3 ani de la lansare. Utilizatorii din România vor putea beneficia în zonele urbane de servicii Orange de internet fix cu viteze de până la 1Gbps şi se vor putea bucura de o experienţă îmbogăţită de televiziune, având posibilitatea de a alege toate serviciile de comunicare de la Orange, cu o factură unică şi un singur serviciu clienţi“.

Orange nu a oferit alte detalii despre pachetele de servicii construite pe baza acordului cu Telekom. Cel mai probabil însă lansarea comercială a noilor pachete de servicii va avea loc până la finele lunii aprilie, când Julien Ducarroz, actualul director comercial al Orange România va pleca la Chişinău pentru a prelua poziţia de CEO al Orange Moldova.