Analist la un fond de 1.700 mld dolari: Volatilitatea de pe burse are potenţialul de a continua

Autor: Marius Oncu 17.02.2016

Chow afirmă că se află constant în stare de alertă, iar clienţii sunt predispuşi la panică şi îi sfătuieşte să păstreze până la 70% din active în obligaţiuni, inclusiv ale SUA.

Pentru a reveni calmul este necesară o îmbunătăţire a situaţiei economice în China, dar şi ca băncile centrale să redobândească încrederea investitorilor, a spus Chow, într-un interviu acordat Bloomberg.

Analistul JPMorgan aşteaptă ca preţul la petrol să coboare până la un minim de 22 de dolari pe baril, iar între timp încearcă să se poziţioneze cât mai bine şi să evite volatilitatea.

Marile pieţe de acţiuni au recuperat, începând de la finele săptămânii trecute, o parte din scăderile puternice din deschiderea acestui an. Petrolul a revenit peste 30 de dolari, după ce a atins minimul începând din 2003, băncile comerciale au calmat temerile că nu-şi pot plăti datoriile, iar băncile centrale din China şi până în Europa au intervenit pentru a reasigura investitorii.

Chow nu este însă convinsă de niciuna dintre aceste acţiuni, notează Bloomberg.

"Dacă sunt îngrijorată? Da. Incertitudinea este foarte mare. Bursele s-ar putea să nu fie alegerea înţeleaptă", a afirmat ea.

Obligaţiunile SUA sunt cel mai bun activ de refugiu pentru panica de pe pieţele financiare, care a şters de la începutul anului 7.500 de miliarde de dolari din valoarea companiilor listate, consideră Chow, întrucât Rezerva Federală a SUA nu se va grăbi, probabi, să crească din nou dobânzile.

Chow a început din septembrie să sfătuiască investitorii să crească la 70% ponderea în total active a plasamentelor în obligaţiuni, de la o recomandare anterioară pentru un mix de 50% obligaţiuni/50% acţiuni.

De la începutul lunii octombrie, un indice Bloomberg al obligaţiunilor SUA a crescut cu 2%, în timp ce un indicator al pieţei de acţiuni la nivel global a coborât cu 4,3%.