Romgaz şi Lukoil renunţă la un perimetru din Marea Neagră, după rezultate slabe în faza de explorare

Autor: Marius Oncu 17.02.2016

"În urma rezultatelor obţinute din operaţiunile de explorare, Romgaz, alături de partenerii săi, intenţionează să renunţe la perimetrul EX29 EST Rapsodia din Marea Neagră. (...) Datele şi informaţiile obţinute nu au îndreptăţit partenerii să continue operaţiunile petroliere într-o fază suplimentară, prin asumarea unui nou program de explorare. (...) Este firesc, deşi nu de dorit, ca unele operaţiuni de explorare să nu se soldeze cu rezultatele scontate. Face parte din specificul activităţii şi este un risc asumat de către parteneri", se arată într-un comunicat al Romgaz.

Romgaz, Lukoil Overseas Atash Bv şi PanAtlantic Petroleum au încheiat două contracte de concesiune prin care au dobândit drepturi şi obligaţii de a exercita operaţiuni petroliere în două perimetre din Marea Neagră, EX29 Est Rapsodia şi EX30 Trident.

În prezent, se derulează operaţiuni de analiză a notificării partenerilor şi de parcurgere a formalităţilor de finalizare a acordului petrolier care va înceta odată cu publicarea în Monitorul Oficial, notează Romgaz.

Compania a reconfirmat planurile privind perimetrul Trident, pentru care companiile partenere au anunţat descoperirea a 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Romgaz a anunţat în octombrie anul trecut descoperirea din perimetrul Trident. Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza unui acord de concesiune încheiat cu Guvernul României. Cota de participare în acest acord, potrivit anunţului Romgaz, este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.

Romgaz a preluat participaţii de câte 10% în perimetrele Trident şi Rapsodia în anul 2012.