Un „vânător“ austriac de active cu probleme a preluat două fabrici de materiale de construcţii din Ilfov şi Prahova

Autor: Corina Mirea 18.02.2016

Două fabrici de uşi şi ferestre din judeţele Ilfov şi Pra­hova, cu afaceri de 25 mil. lei şi 150 de angajaţi, dar cu pier­deri în 2014, au fost preluate de fondul de investiţii străin CEE Special Situations Fund, ai cărui principali finanţatori sunt BERD şi o divizie a Băncii Mondiale.

Cele două fabrici aparţin grupului Aplast, fondat în anul 2000, şi au fost vândute grupului Anaberger, parte a CEE Special Situations Fund, specializat în investiţii pe pie­ţe emergente unde găseşte companii aflate în dificultate.

„Grupul Anaberger realizează investiţii controlate în entităţi şi industrii care întâm­pi­nă dificultăţi operaţionale, ma­nageriale şi financiare şi care necesită schimbări ime­diate şi importante de redre­sare, precum restructurări fi­nan­ciare şi operaţionale“, spu­ne Consiliul Concurenţei într-o decizie în care dă undă verde tranzacţiei.

Fabricile  (Aplast Wood Industry din Ilfov şi Glass District din Prahova) aveau în 2014, ultimul an financiar pen­tru care sunt disponibile date financiare, o cifră de afaceri cu­mulată de circa 25 de mi­lioa­ne de lei, peste 150 de angajaţi, dar şi pierderi de circa 6 milioane de lei.

CEE Special Situations Fund mai deţine în România, prin intermediul Anaberger, şi compania Bravo Trading, care face sisteme metalice de acoperire în oraşul Fundulea din judeţul Călăraşi.