ASF şi-a dublat anul trecut excedentul, la 36,5 milioane lei, din nerealizarea investiţiilor

Autor: Raluca Ghinea 18.02.2016

În 2014, ASF a avut un excedent de peste 18 milioane lei, iar cu un an în urmă a consemnat un deficit de aproape 10 milioane lei.

Autoritatea a realizat anul trecut venituri de 157,3 milioane lei, în scădere cu 5,2% faţă de 2014, pe fondul reducerii contribuţiilor entităţilor supravegheate, cu 5% peste nivelul bugetat, potrivit execuţiei bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers, se arată într-un comunicat al ASF.

Contribuţia sectorului Piaţa de Capital la veniturile ASF a scăzut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzacţiilor bursiere, a diminuării numărului şi volumului ofertelor publice de cumpărare/preluare, precum şi a reducerii cu până la 75% a comisioanelor, tarifelor şi taxelor aferente reglementării şi supravegherii pe piaţa de capital, operate începând cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate şi pe sistemele alternative au scăzut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vânzare, dar şi de cumpărare/preluare s-au redus cu peste 90% în absenţa derulării unor oferte semnificative.

Sectorul asigurărilor şi cel al pensiilor private au avut contribuţii în creştere cu 27%, respectiv cu 17%, inclusiv datorită recuperării unor restanţe din 2014.

Cheltuielile totale au fost anul trecut de 120,7 milioane lei, în scădere cu peste 18% faţă de 2014 şi cu 22% sub nivelul bugetat.

Investiţiile realizate în 2015 au reprezentat 27% din suma bugetată, din cauza întârzierilor survenite în cadrul procedurilor de achiziţie publică aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate şi de implementare a unui sistem modern de procesare a petiţiilor de la consumatori, acestea urmând să fie realizate în 2016.

Cheltuielile de personal s-au diminuat cu peste 21%, în condiţiile implementării unei organigrame mai simple, bazată pe un număr mai mic de trepte ierarhice, şi reducerii numărului de angajaţi. Cele cu bunuri şi servicii au fost mai mici cu 3% faţă de 2014, două capitole importante reprezentând contribuţia ASF în cadrul proiectului BSR de auditare a societăţilor de asigurare şi întreţinerea bazei CEDAM prin care este ţinută evidenţa poliţelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut aproape de patru ori, ca urmare a contribuţiei la finanţarea unui proiect al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) privind noile standarde de tranzacţionare MiFIR, a achiziţiei de licenţe şi softuri IT, precum şi a instalării unui nou sistem de securitate pentru accesul în sediu.