După ce propunerile BNR au fost respinse de senatori, ce urmează pentru darea în plată? Legea se va vota luni sau marţi în plenul Senatului, după care intră în malaxorul Camerei Deputaţilor

Autor: Liviu Popescu 19.02.2016

Legea privind darea în plată a imo­bilelor, votată miercuri de senatori fără „amendamentele“ propuse de BNR, va fi discutată săptămâna viitoare, luni sau marţi, în plenul Senatului, după care va trece la Camera Deputa­ţilor. Acolo, legea va merge la Comisia Juridică şi după aceea în plen.

„Să nu credeţi că lobby-ul bancar va sta cu mâinile în sân. Vor şantaja şi mai aprig, vor speria şi mai tare populaţia, vor intensifica presiunea asupra parlamentarilor, vor plăti şi mai multă presă şi televiziune ca să-şi propage manipu­lările, aşa că, fraţilor, greul nu a trecut“, a afirmat iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Miercuri, proiectul legii dării în plată, care presupune stingerea datori­ilor dacă debitorul alege să predea cheile locuinţei către bancă, a fost votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridică şi Economică, în varianta propusă de Zamfir. Astfel, legea se va aplica contractelor în derulare fără plafonarea de 150.000 de euro cerută de BNR şi totodată se va aplica şi debitorilor care au contractat credite Prima casă.

Senatorii din comisii vor trimite raportul şi avizul legislativ în plenul Senatului, unde reprezentanţii BNR şi ai bancherilor îşi vor susţine din nou popunerile săptămâna viitoare. „Majoritatea colegilor senatori au acceptat toate amendamentele mele, inclusiv acela că de legea dării în plată beneficiază şi cei care au fost deja executaţi silit, situaţie în care se va sista poprirea pe venituri“, a mai spus Zamfir. „Am câştigat încă două bătălii, dar nu şi războiul.“

Pe de altă parte, bancherii reuniţi în Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România susţin că se „impune“ devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. „Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună-credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului“, susţin într-un mesaj comun bancherii.

În mesajul transmis de ARB, se mai arată că trebuie identificate şi introduse condiţiile obiective aplicabile doar debitorului „subiect protejat de lege pentru ca efectul legii să nu fie extins la orice debitor (inclusiv debitori perfect solvabili si bun-platnici)“.