Amânarea investiţiilor a lăsat ASF un profit de 37 mil. lei în 2015

Autor: Anelis Baciu 19.02.2016

Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF), instituţie care su­per­vi­zează şi reglementează asigu­rările, pia­ţa de capital şi pensiile private, a în­cheiat anul trecut cu un profit de 36,5 mil. lei (8 mil. euro), în con­diţiile în ca­re unele proiecte de investiţii în in­fras­tructură au fost amânate. Excedentul a fost de două ori mai mare decât în 2014.

Investiţiile realizate au repre­zentat mai puţin de 30% din suma bugetată, ASF motivând că piedica a constat în „întârzierile survenite în ca­drul procedurilor de achiziţie pu­blică aferente proiectelor de rea­lizare a unui infrastructuri IT şi de imple­men­tare a unui sistem modern de pro­ce­sare a petiţiilor de la consumatori“.

Veniturile instituţiei au fost anul tre­cut de 157 mil. lei, echi­va­lentul unei medii lunare de 13 mil. lei. Ve­niturile totale au scăzut cu circa 5%. Principala sursă de venit sunt taxele şi comisi­oa­nele încasate de la companiile su­pra­vegheate. În 2015, comisi­oanele în­ca­sate de la companiile şi brokeri de asi­gu­rări au alimentat peste 40% din ve­ni­tur(60 mil. lei), potrivit cal­culelor ZF.

Contribuţia asigurătorilor şi brokerilor la bugetul ASF a crescut anul trecut cu 27%.

Altă treime din veniturile Autorităţii a venit de la jucătorii din piaţa de capital de la care a încasat în jur de 50 de milioane de lei.

Contribuţia pieţei de capital este în scădere cu peste 35%, pe fondul diminuării numărului şi volumului ofertelor publice de cumpărare şi a volumului redus de tranzacţionare. Fondurile de pensii au vărsat la rândul lor aproape 40 de milioane de lei în visteria ASF, adică un sfert din veniturile totale ale supraveghetorului.

Pe de altă parte, cheltuielile au fost mai mici cu aproximativ 18% şi au cumulat 121 milioane de lei. ASF nu precizează cât a fost valoarea cheltuielilor cu personalul sau cele cu bunurile ci doar afirmă că acestea sunt în scădere. Totuşi, potrivit estimărilor ZF cheltuielile cu salariile angajaţiilor au cea mai felie din totalul costurilor şi ajung la circa 80%.

Autoritatea se laudă că anul trecut a înregistrat cele mai reduse cheltuieli anuale de la înfiinţare, în contextul finalizării procesului de restructurare şi reformare a instituţiei.