Aproape 5 miliarde de oameni ar urma să sufere de miopie în 2050

Ziarul Financiar 23.02.2016

Dintre aceste 5 miliarde de persoane, până la un miliard de oameni vor prezenta un risc sporit de orbire.

Creşterea numărului de cazuri de miopie este atribuită unor factori de mediu, nu genetici. Această situaţie se datorează "în principal modificărilor stilului de viaţă cauzate de combinaţia dintre reducerea timpului petrecut afară şi intensificarea activităţilor realizate de la distanţă mică", scriu cercetătorii de la Brien Holden Vision Institute (Australia), cei de la Universitatea din Noua Galie de Sud şi de la Institutul de Cercetare a Ochilor din Singapore.

Aceştia îi sfătuiesc pe părinţi să îşi ducă în mod regulat copiii la controale oftalmologice, să îi îndemne să petreacă mai mult timp afară şi să le modereze activităţile de la distanţă mică, cum ar fi utilizarea dispozitivelor electronice.

Dacă oamenii de ştiinţă au crezut multă vreme că factorii din spatele miopiei sunt în mare parte genetici, noile cercetări arată faptul că oamenii petrec mai mult timp înăuntru decât afară, nu computerele sau smartphone-urile reprezentând principala cauză a afecţiunii.

Conform CSID, o posibilă explicaţie ar fi expunerea din ce în ce mai redusă la lumină. Altfel spus, pe măsură ce copiii pierd legătura cu natura, ei îşi pierd şi din capacitatea de a vedea. Teoria din spatele acestei ipoteze este că lumina stimulează eliberarea de dopamină în retină, iar acest neurotransmiţător blochează alungirea globului ocular specifică miopiei, care conduce cristalinul să focalizeze lumina în faţa retinei, nu direct pe ea.