Cum fac cartelurile mexicane miliarde de dolari din vânzarea drogurilor

Autor: Maria Tufan 20.02.2016

Mexicul este zona de baştină a numeroaselor organizaţii care se ocupă cu traficul de droguri: de la renumitul cartel Sinaloa, la „La Familia”, „Knights Templar” şi „Juarez”, ţinutul sud-american adăposteşte zeci de grupări care se îmbogăţesc anual din acţiuni ilegale.

Procesul este în general simplu: organizaţiile cumpără cocaină procesată din America de Sud şi o introduc în mod ilegal în Statele Unite pentru a o vinde la sume mult mai mari, scrie Business Insider.

Aşa cum recunoştea, însă, Hillary Clinton în urmă cu câţiva ani, „pofta insăţiabilă a americanilor pentru droguri ilegale” reprezintă cea mai clară explicaţie pentru succesul acestui business. Totodată, nici faptul că cel mai mare furnizor de narcotice din lume este vecin cu cel mai mare consumator de narcotice de la nivel global, nu poate fi ceva întâmplător, scriu într-un material The New York Times.

Cât de profitabilă este această afacere pentru o astfel de organizaţie?

Cartelul Sinaloa, cel mai mare şi cel mai cunoscut din Mexic, poate cumpăra un kilogram de cocaină din zonele deluroase ale Columbiei şi Peru cu doar 2000 de dolari. Odată ajuns pe piaţă, preţul aceluiaşi kilogram creşte spectaculos. În Mexic, o „cărămidă” de cocaină ajunge până la 10.000 de dolari. Doar trecând graniţa, aceeaşi cantitate ajunge să valoreze în Statele Unite aproximativ 30.000 de dolari.

Spart în general în grame şi vândut în oraşele mari, precum New York sau Los Angeles, 1000 de grame de cocaină sfârşesc prin a aduce în buzunarele traficanţilor circa 100.000 de dolari.

Calculele sunt, deci, simple. Traficanţii dau circa 2000 de dolari pe un kilogram şi câştigă 30.000. Folosind acelaşi raţionament, o investiţie de două milioane de dolari, va aduce înapoi aproximativ 30 de milioane. Potrivit Business Insider, un asemenea profit reprezintă visul oricărui om de afaceri, acesta fiind principalul motor al acestei industrii subterane: profitul spectaculos ca continua să alimenteze în permanenţă problema.

Războiul drogurilor din Mexic a omorât din 2006 şi până în prezent cu mult peste 50.000 de persoane. Aceste stastistici îşi pierd însă din importanţă pentru autorităţi atunci când un astfel de business, născut din traficul de droguri, ajunge să capete o asemenea amploare. Un studiu în detaliu al cartelului Sinaloa, bazat pe mii de pagini de înregistrări transcrise din timpul proceselor şi pe zeci de interviuri realizate cu traficanţi de droguri condamnaţi sau cu foşti oficiali mexicani, scoate la iveală o operaţiune la nivel global, activă în peste 12 state. Chiar şi aşa, pentru autorităţi rămâne extrem de dificil de ajuns la capii acestor mişcări, metodele folosite de traficanţi fiind complexe şi extrem de minuţioase. Sinaloa nu doar că a supravieţuit crizei economice, însă a avut parte, în acea perioadă, de cel mai bun business, scrie NYT.

În acelaşi mod, sute de traficanţi şi zeci de organizaţii câştigă anual miliarde de dolari, veniturile lor fiind în mod uluitor comparabile cu ale celor de la Facebook sau Netflix. Iar dacă sumele  obţinute până acum de pe urma traficului de cocaină par mari, cifrele încep să crească considerabil atunci când la calcule se mai adaugă şi vânzările de marijuana, heroină şi metamfetamină, unele dintre cele mai populare şi consumate droguri din lume.  

Viaţa bate filmul. ”El Chapo”, unul dintre cei mai periculoşi regi ai drogurilor, îi dezvăluie lui Sean Penn modul incredibil în care a fost capturat

Celebrul interlop mexican Joaquin "El Chapo" Guzman i-a acordat un interviu actorului Sean Penn după ce a evadat, în timpul unei întâlniri secrete în jungla mexicană, şi urmează să fie extrădat în Statele Unite, după ce a fost arestat vineri în timp ce îşi pregătea filmul biografic, relatează CNN.

Autorităţile mexicane au anunţat că îl vor extrăda pe Joaquin "El Chapo" Guzman în Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri în legătură cu cartelul pe care îl conduce.

"Din moment ce Guzman Loera a fost recapturat, ar trebui demarate procedurile de extrădare", a informat Biroul procurorului general al Mexicului într-un comunicat.

Procurorul general Arely Gomez a menţionat că autorităţile americane au cerut extrădarea lui Guzman încă din 16 iunie 2015, cu puţin înainte ca acesta să evadeze pentru a doua oară dintr-o închisoare mexicană, în iulie.

La trei luni după ce a evadat, Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn pentru revista Rolling Stone, în care a vorbit despre operaţiunile sale cu droguri, afirmând că furnizează "mai multă heroină, metamfetamină, cocaină şi marijuana decât oricine din lume".

El a vorbit câteva ore cu Sean Penn, care l-a intervievat în timpul unei întâlniri secrete în jungla mexicană. El a răspuns unor întrebări ulterioare câteva săptămâni mai târziu, care i-au fost transmise printr-un intermediar. Răspunsurile au fost incluse într-o înregistrare video pe care i-a trimis-o lui Penn.

"Am o flotă de submarine, avioane, camioane şi bărci", i-a spus Guzman lui Penn, în interviul care a fost postat online sâmbătă.

 

Guzman a fost localizat şi în final capturat pentru că reprezentanţii săi au contactat producători şi actori pentru a realiza un film biografic dedicat liderului interlop, potrivit procurorului general mexican.

"Un alt aspect important care ne-a ajutat să-l localizăm a fost descoperirea intenţiei lui Guzman Loera de a face un film biografic, prin stabilirea unor contacte cu actori şi producători, ceea ce a format o nouă linie de investigaţie", a precizat Gomez.

Cel mai probabil, la Hollywood se va realilza un film despre El Chapo, aşa cum a fost şi în cazul altor baroni ai drogurilor, ca Pablo Escobar, dar Guzman nu va avea o legătură directă cu producţia, pentru că acesta a revenit la închisoarea de maximă securitate din care a evadat în urmă cu şase luni.

Doi oficiali americani au declarat că monitorizarea comunicaţiilor unor apropiaţi ai lui Guzman, inclusiv a telefoanelor mobile şi a mesajelor electronice, a fost critică în capturarea lui.

Statele Unite au împărtăşit informaţii secrete cu Mexicul, dar operaţiunea a fost efectuată exclusiv de autorităţile mexicane, au precizat oficialii americani.

Joaquin Guzman, alias "El Chapo", a evadat în iulie 2015 din Penitenciarul de maximă securitate Altiplano, el fugind printr-un tunel săpat de membrii cartelului de droguri pe care îl conduce.

El a fost capturat vineri după ce forţele mexicane au luat cu asalt o casă din oraşul de coastă Los Mochis, situat în statul său natal Sinaloa. Casa era supravegheată de o lună, a declarat procurorul general Arely Gomez. Guzman a sosit la locuinţă joi, iar autorităţile au declanşat operaţiunea vineri dimineaţa.

Forţele mexicane au fost vizate de focuri de armă din interiorul casei, potrivit lui Gomez. Cinci suspecţi au murit şi şase au fost arestaţi, în timp ce un membru al forţelor mexicane a fost rănit.

În timpul schimbului de focuri, Guzman şi un adjunct al său au fugit printr-un tunel care ducea în sistemul de canalizare al oraşului. Soldaţii i-au urmărit prin tunelurile sistemului de canalizare, dar el a reuşit să iasă la suprafaţă şi a furat o maşină. Guzman a fost pe punctul de a scăpa din nou, dar autorităţile au localizat maşina pe o autostradă din afara oraşului şi l-au capturat.

Arestarea lui Guzman a fost anunţată pe Twitter de preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, care a scris: "Misiune îndeplinită: l-am capturat. Îi informez pe cetăţenii mexicani că Joaquin Guzman Loera a fost arestat".

După numai câteva ore, fiii liderului interlop, Alfredo Guzman şi Ivan Archivaldo Guzman, au postat pe Twitter mai multe mesaje de ameninţare la adresa autorităţilor mexicane.

"Nu ştiţi ce aţi făcut sau mizeria în care v-aţi băgat", a scris Ivan Archivaldo Guzman pe contul său de Twitter, într-un mesaj adresat forţelor speciale, care l-au capturat pe tatăl său.