Şeful băncii centrale portugheze este acuzat de subminarea încrederii şi de amânarea excesivă a unor decizii

Autor: CătăIina Apostoiu 22.02.2016
Criticile dure lansate de noul guvern socialist din Portugalia şi de aliaţii de extremă stânga ai acestuia la adresa şefului băncii centrale a ţării au stârnit o adevărată furtună politică în jurul a ceea ce opoziţia de centru-dreapta caracterizează drept o încercare „scandaloasă“ de îngrădire a independenţei acestei autorităţi, scrie Financial Times.

Mai mulţi oficiali ai partidului socialist (PS) şi-au intensificat săptămâna trecută atacurile împotriva lui Carlos Costa, care deţine poziţia de guvernator al Băncii Portugaliei din 2010, acuzându-l pe acesta de subminarea încrederii în banca centrală şi de „amânarea excesivă a unor decizii necesare“.

Criticii acuză guvernul că încearcă să-l forţeze pe guvernator să demisioneze.

Orice încercare directă de a-l îndepărta pe guvernator ar putea declanşa o bătălie de ordin juridic cu Banca Portugaliei şi s-ar putea lovi de o opoziţie puternică din partea Băncii Centrale Europene.

În ultima serie de critici, Antonio Costa, premierul portughez, a acuzat banca centrală de iresponsabilitate în amânarea unei decizii privitoare la compensaţiile cerute de investitorii afectaţi de prăbuşirea în 2014 a Banco Espirito Santo (BES).

Partidele de extremă stânga care sprijină PS în parlament au fost chiar mai vehemente în atacuri. Potrivit acestora, Costa a acţionat „ca un bancher între bancheri, nu ca autoritate“, acuză Catarina Martins, lider al Blocului de Stânga (BE), adăugând că acesta „nu întruneşte condiţiile“ pentru a fi în continuare guvernator.

Luis Montenegro, din cadrul partidului social democrat din opoziţie, a reacţionat, acuzându-l pe premier de lansarea unui „atac meschin şi scandalos“ la adresa băncii centrale şi de încercarea de a influenţa această autoritate în contradicţie cu reglementările europene.

Relaţiile dintre noul guvern şi banca centrală sunt tensionate din momentul în care partidul socialist a venit la putere în luna noiembrie, partidul de centru-stânga opunându-se desemnării lui Costa anul trecut pentru un al doilea mandat de cinci ani de către guvernul anterior de centru-dreapta.

BE şi partidul comunist portughez, pe ale cărui voturi în parlament se bazează guvernul, au cerut în mod deschis demisia guvernatorului. 

În decembrie anul trecut, premierul a pus sub semnul întrebării capacitatea băncii centrale de a lua decizii în domeniul bancar, sugerând necesitatea creării unei autorităţi separate în acest sens.