Vânzările de seifuri pentru populaţie cresc în Japonia, din cauza dobânzilor de 0,001% la depozite

Autor: Marius Oncu 22.02.2016

"Proprietarii de afaceri mici şi medii, dar şi pensionarii cumpără miniseifurile", potrivit publicaţiei nipone Yomiuri Shimbun, preluate de Financial Times.

În magazine, seifurile sunt promovate cu afişe mari la rafturi, pe care apar sloganuri precum: "Eşti pregătit pentru dobânzi negative?".

Potrivit cotidianului Nikkei, cele mai mari trei bănci din Japonia au redus la 0,001% dobânda la economiile populaţiei, după decizia Băncii Japoniei.

Posibilitatea ca dobânzile la astfel de depozite să devină negative este "foarte mică", a declarat şeful băncii centrale, Haruhiko Kuroda, însă evoluţia pieţei seifurilor arată că unii oameni sunt speriaţi, notează Financial Times.

Potrivit datelor Oxford Economics, valuta care se pretează cel mai bine la păstrarea banilor în numerar este euro. Astfel, suma de 1 miliard de dolari păstrată în bancnote de 100 de dolari (bancnota cu cea mai mare valoare) ar ocupa 12 metri cubi, în timp o sumă egală ca valoare dar în bancnote de 500 de euro ar avea nevoie de doar 3 metri cubi.

În comparaţie, dacă ar fi folosite bancnote de 10.000 de yeni, ar fi nevoie de 16 metri cubi pentru a păstra echivalentul a 1 miliard de dolari.