Peste un milion de contracte de muncă sunt în regim part time: a devenit piaţa muncii flexibilă sau o parte din salarii se plătesc „la gri“?

Autor: Adelina Mihai 23.02.2016

Aproape unu din cinci contracte de muncă (adică 1.078.033 din contractele active la finalul lunii ianuarie care reprezintă 18% din total) sunt încheiate în regim part time, potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii.

Cele mai multe contracte part-time (peste 944.000) sunt înregistrate pe perioadă nedeterminată de timp, arată statisticile oficiale. Numărul mare de contracte de muncă în regim part time poate reprezenta, pe de-o parte, o flexibilitate a pieţei muncii, însă poate fi şi un indicator al unor plăţi salariale făcute în zona „gri“, spun specialiştii.

„Am încheiat deja un protocol cu Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF pentru controlul muncii subdeclarate, iar la nivelul experţilor se discută deja despre elaborarea unei metodologii comune de control. Era necesară o astfel de colaborare pentru că fenomenul muncii subdeclarate („la gri“) a luat amploare, întrucât o parte din angajatori preferă să încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat în plată, iar cealaltă parte a veniturilor să o acorde în mână prin alte metode, inclusiv prin folosirea de contracte de muncă part time“, a explicat pentru ZF Dantes Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii.