Solvabilitatea mare arată că băncile pot să intensifice creditarea

Autor: Claudia Medrega 23.02.2016
Rata de solvabilitate - unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit - a oscilat în ultimii opt ani între un minim de 13,8% şi un vârf de 17,6%, peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există spaţiu pentru ca băncile să intensifice creditarea economiei.
 
BNR a cerut băncilor începând din 2009 să men­ţină permanent o rată a solvabilităţii de cel puţin 10%, peste limita minimă în vigoare conform regle­men­tărilor europene, care se situează la 8%. Iar acţio­narii străini au răspuns so­licitărilor băncii centrale de majorare a capitalului, men­ţinând ratele de sol­va­bilitate în limite legale.
 
La nivelul întregului sis­tem bancar, rata de sol­va­bilitate, care arată ca­pi­talu­ri­le proprii de care dis­pun băn­cile raportat la ac­tive ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anu­lui trecut la 17,5%, aproa­pe de vâr­ful din 2014. Practic, pe fondul apetitului scăzut de a da credite, activele ponderate la risc scad şi, în consecinţă, solvabilitatea creşte.