Cum arată acum structura oficială a acţionariatului băncii Carpatica: Nextebank are 55%, iar Carabulea a rămas cu 18%

Autor: Anelis Baciu 23.02.2016

Omul de afaceri Ilie Carabulea a rămas cu un pachet minoritar de 18,4% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (simbol bursier BCC) după fuziunea cu Nextebank care cu o participaţie de 54,7% a preluat controlul băn­cii din Sibiu, arată o notificare transmisă la bursă. Alte 17,7 procente din acţiunile Băncii Carpatica sunt deţinute de persoane fizice, în timp ce 9% aparţin unor companii.

În urma fuziunii cu Nextebank, Banca Carpatica va ajunge la active de aproximativ un miliard de euro şi se va poziţiona pe locul 17-18 în topul băncilor locale. Nextebank, instituţie controlată de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund, a finalizat luna trecută achiziţia pachetului majoritar al Carpatica prin cumpărarea de acţiuni de la mai mulţi acţionari şi subscrierea în cadrul procesului de majoare a capitalului social, primind acordul BNR şi al ASF.

În prezent tranzacţia aşteaptă avizul Con­siliului Concurenţei, care ar urma să fie primit în termen de circa 40 de zile.

Banca Carpatica a ajuns la Nextebank după ce tranzacţia cu fondul american de investiţii JC Flowers a picat. JC Flowers s-a retras deoarece nu a reuşit să ajungă la o în­ţelegere şi cu Piraeus pentru preluarea sub­sidiarei locale, americanii fiind interesaţi de cumpărarea ambelor bănci împreună.