Cătălina Dragomir, director general Vestas România: Nu mai vorbim de rentabilitate la regenerabile, ci de supravieţuire

Autor: Roxana Rosu 22.02.2016

Pierderile din industria de regenerabile vor creşte şi cerem autorităţilor recunoaşterea veniturilor minime necesare recuperării investiţiilor în echilibru cu nivelul de suportabilitate al consumatorului,  a spus la ZF Power Summit 2016 Cătălina Dragomir, director general Vestas România, preşedinte al Asociaţiei pentru Energie Eoliană.

"Discutăm de peste 9 luni cu autorităţile şi un mesaj important este că asociaţiile din domeniu au un punct de vedere comun. Schimbările legislative care au distrus mecanismul încercat în 2008 necesită revizuire. Noi cerem recunoaşterea veniturilor minime necesare recuperării investişiilor în echilibru cu nivelul de suportabilitate al consumatorului. Nu mai vorbim de rentabilitate, nici măcar de cele aprobate de CE, ci de supravieţuire"
 
Alte declaraţii: 

Cota, mult sub ţintele legii iniţiale, nu poate rămâne la acest nivel.

Creşterea cotei, corelată cu alte măsuri complementare: o perioadă de reinserţie a certificatelor amânate, acceptarea şi implementarea preţului minim la certificate verzi, care va permite o predictibilitate a veniturilor viitoare.

Avem acum praguri de rentabilitate aproape de zero. 2016 e un an de cotitură, e nevoie de decizii urgente.

Am venit cu soluţii concrete, nu o revenire la situaţia iniţială. Vrem o discuţie cu autorităţile. Propunem o combinaţie între creşterea cotei, suportabil, gestionată de inserarea intr-un termen mai lung al certificatelor amânate, nepenalizarea dublă a industriei.  Fără creşterea cotei, orice măsură e doar un paleativ.

Există o conştientizare la nvielul autorităţilor, dar se remarcă amânarea luării unei decizii. Sunt 8-10 revizii ale legii, din 2013 până acum, unele contrare legislaţiei primare.

Ieşirea regenerabilelor de pe piaţă, în cel mai rău caz, debalansează şi crează presiune pe preţul energeiei, deci tot mixul va avea de suferit. Ele au ajutat la săcderea preţului energiei pe piaţă, chiar dacă el nu s-a transferat spre consumator.

Anul trecut s-au instalat proiecte eoliene care nu mai puteau fi oprite, cu finanţarea asigurată. În 2016 aş fi surprinsă să mai fie capacităţi noi instalate.