Nextebank are undă verde de la ASF pentru a face ofertă publică de cumpărare lui Carabulea pentru pachetul minoritar de acţiuni de la banca Carpatica

Autor: Anelis Baciu 24.02.2016

Nextebank, banca deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession care a preluat recent 55% din acţiunile băncii Carpatica, are undă verde de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a demara o ofertă publică de preluarea a pachetelor minoritare deţinute de ceilalţi acţionari ai băncii. Nextebank ar putea s` fac` o ofert` de preluare pentru intregul pachet minoritar, dar nu este ins` obligat` s` fac` acest lucru.

Conform legii „un acţionar care a dobândit mai mult de 33% din drepturile de vot ale unei societăţi lansează o ofertă de cumpărare a tuturor acţiunilor pe care nu le deţine în cel mult două luni de la atingerea deţinerii de peste 33% din acţiuni”.

După fuziunea cu Nextebank omul de afaceri Ilie Carabulea a rămas cu un pachet minoritar de 18,4% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, în timp ce alte 26 de procente sunt deţinute de mai multe persoane fizice şi companii.

În cazul în care acţionarii minori ai băncii ar accepta oferta, iar Nextebank ar ajunge să deţină 95% din acţiuni atunci ar putea cere delistarea companiei de pe bursă.