Acţiunile Erste, în creştere cu aproape 3% după anunţarea rezultatelor pe 2015

Autor: Cristian Hostiuc 26.02.2016

Acţiunile grupului financiar austriac Erste, proprietarul celei mai mari bănci din România, BCR, au crescut vineri dimineaţă cu aproape 3% după anunţarea rezultatelor financiare pe 2015, care au consemnat un profit de aproape un miliarde de euro.  

Acţiunile băncilor din întreaga lume au suferit la începutul anului din cauza îngrijorărilor legate de sustenabilitatea modelelor de business, dar şi a eventualelor pierderi pe care le-ar putea înregistra în diferite sectoare de activitate, în special în industria petrolieră.

Acţiunile Erste, care sunt listate la Viena şi Bucureşti, au fluctuat în ultimul cu Ă- 33%.

Erste Bank este cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, având o capitalizare bursieră de 47,2 mld. lei, adică aproape 11 mld. euro.

Erste şi-a revenit în ultimul an după rezultatele rezastroase din 2014, ca urmare a trecerii pe profit a BCR şi a vânzării pachetelor de credite neperformante din România.

Erste este al doilea grup financiar din Europa Centrală şi de Est, după Unicredit/ Bank Austria.

Vineri dimineaţă Bursa de Valori Bucureşti era în creştere, indicele BET consemnând un plus de 1,75%, indicele BET-FI 0,7%, iar indicele BET-NG, 2,04%.

Acţiunile băncilor erau în creştere, BRD, numărul doi pe piaţă după BCR, având în plus de 2,85%, iar Banca Transilvania, numărul trei pe piaţă, a avut un plus de 1,71%.