Premierul Dacian Cioloş: Grupurile de Acţiune Locală ar trebui să se implice mai mult în dezvoltarea formelor asociative în mediul rural

Autor: Roana Rotaru 26.02.2016

Premierul Dacian Cioloş a cerut Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), care ar trebui să fie un motor de dezvoltare pentru comunităţiile din mediul rural, să se implice mai mult în crearea unor forme de asociere între producatorii agricoli, care să permită fermierilor să intre cu produsele lor pe piaţă.

„Un alt rol important al Grupului de Acţiune Locală  este să se implice mai mult în dezvoltarea formelor asociative în mediul rural, de orice natură, de natura economică sau socială - de dezvoltare a comunităţilor. Avem nevoie să încurajăm acest lucru. GAL –urile pot deveni şi un concentrator de servicii în mediul rural prin intermediul acestor forme asociative ce pot fi dezvoltate. O să rog AFIR-ul nu doar să permită, ci sa încurajeze aceast lucru.”, a declarat premierul Dacian Cioloş într-o conferinţă de presă despre strategiile de dezvoltare locală a GAL.

Asocierea fermierilor în grupuri de producători este o prioritate şi pentru ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care a „militat” de mai multe ori pentru „cooperativizarea” fermierilor.

„Trebuie  neapart să stimulăm agricultorii să ajungă cu produsele pe piaţă. Poţi să ai produsele cele mai bune, daca nu ieşi pe piaţa...”, a explicat ministrul.

Prim-ministrul sfătuieşte grupurile de acţiune locală să nu se mai limiteze la a accesa fonduri doar pentru agricultură sau doar din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pentru că au mai multe variante la dispoziţie, domeniile de dezvoltare locală în care acestea pot acţiona fiind: educaţie, mediul de afaceri, agricultură, sănatate, cultură, servicii sociale şi infrastructură.

 „Vă provoc să trecem la o altă etapa în ceea ce priveşte grupurile de acţiune locală în România. Va invit sa ieşiti din şablonul agricultură, nu pentru ca nu e important, ci pentru că dumneavoastră (GAL-urile) aveţi un potenţial mult mai mare decât limitat strict la agricultură. Eu am avut o discuţie cu conducerea FNGAL - să începem să gândim un pic altfel rolul grupurilor de acţiune locală în dezvoltarea comunităţilor locale din România, care să nu se limiteze la dezvoltarea economică a agriculturii. Eu v-aş provoca la a aplica alte tipuri de programe chiar finanţate din alte fonduri europene decât Programul National de Dezvoltare Rurală sau din alte fonduri structurale.”, a zis prim-ministrul României.

Alte declaraţii făcute de Dacian Cioloş în cadrul conferinţei „Elaborarea strategiilor de dezvoltare locală GAL pentru perioada de programare 2014-2020 a Uniunii Europene”: