Într-o lume în care banii nu mai aduc valoare, aurul începe să aducă dobânzi. Deocamdată în Canada

Ziarul Financiar 28.02.2016

Dobânzile negative au venit în lumea dez­voltată odată cu turbulenţele de pe pieţe, iar unul din efecte este că depozitele de bani constituite la bănci şi o gamă largă de titluri fi­nan­ciare, cum ar fi obligaţiunile, nu mai gene­rează câştig. În vremuri tulburi, inves­titorii se orientează către aur, preţul crescând de la 1.000 de dolari uncia în decembrie la 1.230 de dolari uncia ieri.

Un trader canadian de metale preţioase, Ca­nadian Bullion Services, caută să exploa­teze această situaţie promiţând dobânzi celor care cumpără aur sau argint şi îl depo­zitează acolo. În mod normal, băncile şi traderii de metale preţioase percep taxe celor care vor să-şi păstreze activele în siguranţă la ei. Condiţia este achiziţia a cel puţin 500 de uncii de argint sau a cel puţin 10 uncii de aur. Dobânzile sunt de 2,5% pe an pentru un depozit de un an, de 3,5% pentru un depozit de doi ani şi de 4,5% pentru depozitul de trei ani. Traderul aten­ţionează că la lichidarea depozitului metalul fizic s-ar putea să nu fie acelaşi cu cel lăsat iniţial în depozit.

Iar metalele preţioase, în special aurul, par să fie investiţii de succes dacă pieţele îşi vor con­tinua deriva. Un specialist de top în progno­ze privind piaţa aurului estimează că preţul meta­lului preţios va urca la 1.400 de dolari uncia dacă pe pieţe se intensifică aversiunea faţă de risc, scrie Bloomberg.

Barnabas Gan, analist la Oversea-Chinese Ban­king Corp, a poreclit aurul „un supe­r­erou” când a majorat estimările de preţ pentru 2016. El crede că preţul rămâne mai mare de 1.200 de dolari uncia în acest trimestru şi posibil în următorul. În estimarea anterioară, el punea cotaţia pentru finalul anului la 950 de dolari uncia. Proiecţia nouă pune preţul de final de an la 1.000-1.150 de dolari uncia.

Acest metal preţios este cel mai bun performer de anul acesta din rândul mate­riilor prime în condiţiile în care încetinirea creşterii globale şi prăbuşirea preţurilor petrolului au intensificat turbu­lenţele de pe pieţele financiare şi speculaţiile că Rezerva Federală americană nu va mai majora costurile creditelor.

„Aurul are rol de activ-refugiu având în vedere chinurile de pe pieţele de acţiuni şi aversiunea faţă de risc. Dacă această aversiune va continua să domine pieţele din cauza incertitudinilor privind economia globală, preţul aurului se poate duce până la 1.400 de dolari uncia”, a spus Gan.

Revenind la Canadian Bullion Services, compania a fost înfiinţată în 2011 cu doar nouă angajaţi şi, ca orice trader tradiţional de metale preţioase, îşi taxa clienţii care-şi depozitau în seifurile sale achiziţiile, potrivit unui portret făcut de The Globe and Mail. Compania şi-a găsit mulţi dintre clienţi printre cei care au vrut să deţină aur sau argint ca formă alternativă de monedă. Aceştia cred că sistemul economic mondial în cele din urmă se va prăbuşi şi că va fi nevoie de aur fizic pentru a cumpăra bunuri. În 2012 veniturile Canadian Bullion Services s-au dublat.