Cine sunt acţionarii instituţionali din umbră ai Petrom?

Autor: Oana Stupinean 29.02.2016

În top zece acţionari ai OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai valoroasă companie listată la bursă, figurează fonduri de investiţii care au în admi­nis­trare zeci şi sute de miliarde de euro cum sunt fondul de investiţii Franklin Resources, cu o deţinere de 1,23%, BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial cu o parti­cipaţie de 0,5% şi Norges Bank Invest­ment, fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cu o participaţie de 0,37%, conform ultimelor ra­portări înregistrate pe Bloomberg.

OMV Petrom, singurul producător de pe­trol şi gaze din România a avut anul trecut o pe­rioa­dă dificilă după prăbuşirea preţului bari­lului de pe­trol, urmările reflectându-se în va­loarea şi re­zul­tatele companiei, dar şi în structura acţio­na­ria­tului.

„Petrom trece printr-o perioadă grea, dar rămâne cea mai valoroasă companie din Ro­mânia, probabil va atrage atenţia atât inves­ti­torilor români, cât şi celor străini. Cel mai bun lucru ar fi creşterea free float-ului, care ar putea veni dintr-un exit parţial sau total al Fondului Pro­prietatea“, a spus Nicu Grigoraş, director de tran­zacţionare la Intercapital Invest.

Prăbuşirea preţului barilului de petrol a dus la ieftinirea titlurilor Petrom şi implicit la vânzări sau cumpărări de acţiuni din partea acţiona­ria­tu­lui. SNP a urcat în şedinţa de vineri la o cotaţie de 0,248 lei/acţiune, în creştere cu 3,5%. Acum un an o acţiune Petrom se tranzacţiona la 0,38 lei.

Cei mai mari acţionari ai companiei sunt OMV, care controlează pachetul majoritar de 51% din acţiunile Petrom, Ministerul Energiei, care deţine 20,64% din acţiuni şi Fondul Pro­prie­tatea, care mai deţine circa 19% din com­panie.

În top 20 de acţionari figurează bănci mari de investiţii precum Morgan Stanley (0,06% din acţiuni), mari administratori de fonduri pre­cum Eaton Management (0,2% din acţiunile Pe­trom), ERSTE Asset Management (0,03% din acţiuni), Aviva Funds (0,01% din acţiuni), Axa Funds Management sau companii de asi­gu­rări precum Pacific Life Insurance (SUA), ra­portată de Bloomberg cu 839.900 de acţiuni la 30.11.2015.