Şefii companiilor văd creşteri ale activităţilor până în aprilie şi preţuri în stagnare

Autor: Raluca Ghinea 29.02.2016

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru cele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%), cu un avans mai semnificativ aşteptat în activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi în activitatea de tipărire şi reproducere pe suporturi a înregistrărilor (solduri conjuncturale +24%), potrivit anchetei de conjunctură din februarie realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, aceptia estimează o relativă stabilitate a preţurilor la produsele industriale în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

În construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +7%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +7%), concomitent cu o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural 0%).

Şefii din comerţul cu amănuntul văd până în aprilie o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +32%), dar şi un avans moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va consemna o creştere (sold conjunctural +22%), iar preţurile vor fi relativ stabile (sold conjunctural -5%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o creştere moderată în perioada februarie-aprilie (sold conjunctural +7%), în timp ce numărul de salariaţi va rămâne relativ stabil (sold conjunctural +3%), ca şi preţurile de vânzare sau de facturare ale (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.