Decanul Facultăţii de Finanţe-Bănci de la ASE: „Am observat că în anul III sunt din ce în ce mai puţini cei care se angajează. E greu să combini facultatea cu jobul“

Autor: Mihaela Pascari 01.03.2016
Aproape 500 de tineri ies anual de pe băncile Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV), pe ale cărei posturi se bat şi câte trei can­di­daţi pentru un singur loc. Stocul de finan­ţişti însă depinde foarte mult de cât de bine trec liceenii peste examenul de bacalaureat.
 
„Numărul candidaţilor s-a menţinut între 1,5 şi 3 candidaţi pe un loc. Nu s-a întâmplat niciodată să avem mai puţini can­didaţi decât locurile scoase la con­curs. Totul depinde de ce se întâmplă la bacalaureat. Dacă ne raportăm la pe­rioada de acum trei ani, când promo­vabilitatea a fost puţin peste 50%, acest lucru s-a văzut în toată piaţa, numărul candidaţilor a fost mic“, spune Ionela Costică, decan în cadrul FABBV.
 
Numărul de liceeni din România care au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat a scăzut în ultimii zece ani cu peste 30%. Doar din 2013 până anul trecut rata de promovabilitate este în creştere faţă de anii precedenţi. Astfel, în 2013 au luat examenul de ba­ca­laureat puţin peste 50% dintre elevi, în 2014 circa 60%, iar anul trecut nu­mărul celor care au luat examenul a ajuns la aproape 70%.